От "Демократична България" посрещнаха възторжено решението на Конституционния съд за възможността министърката на правосъдието Надежда Йорданова да поиска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

"Опитите на статуквото да спаси главния прокурор от предсрочно освобождаване се пропукват. Конституционният съд единодушно даде зелена светлина на правосъдния министър да поиска освобождаването на Иван Гешев. Това отваря възможността на министър Надежда Йорданова да внесе във Висшия съдебен съвет искане да се приключи с това управление на прокуратурата", посочват от коалицията, към чиито редици принадлежи и правосъдната министърка.

"Това е пореден успех в борбата на непримиримия екип на Демократична България за налагане на върховенството на правото и освобождаването на съдебната система от непригодните й ръководители", тържествуват от коалицията между ДСБ и "Да, България", се посочва още в изявлението.

Решението на КС бе приветствано и от евродепутата от ДБ Радан Кънев.

"Конституционният съд единодушно е приел, че ... Конституцията е в сила и съответно Министърът на правосъдието може да иска оставката на Главния прокурор. Очевидното решение е важно, защото ВСС отказа да разгледа по същество такова искане. С други думи - ВСС отказа да се съобрази с Конституцията и законите. Не за първи път, де", посочва Кънев.

"Успех на Надежда Йорданова в следващите стъпки - има категоричната ми и ясно заявена подкрепа в ЕП, където Иван Гешев опитва - съвсем безуспешно - да се представи за жертва на институционалната война, която лично започна", написа евродепутатът в социалната мрежа.

Според Радан Кънев, който се отказа от борбата за лидерския пост в ДСБ, "преодоляването на институционалната криза минава през оставката/отстраняването на сегашния Главен прокурор и сериозна промяна в цялата система за неговия избор, правомощия, контрол".

Отстраняването на главния прокурор в този случай отново се връща в ръцете на Висшия съдебен съвет, а видни юристи по-рано днес вече изразиха съмнение, че органът, който е избрал на поста Иван Гешев, сега ще ревизира решението си тогава.