Министерството на електронното управление (МЕУ) осигури възможност на граждани, представители на институции и медии да наблюдават процеса по удостоверяване на съответствието на машините за гласуване на втория тур на местните избори в реално врем. Процесът се извършва в контролирана среда и се излъчва в реално време на видеостена в една от залите на министерството, предаде БТА.

Работата на екипите започна в 20:00 часа във вторник, а процесът протича под наблюдението на експерти от Държавна агенция "Национална сигурност", определени след покана на министерството.

Залата, в която се извършва процесът, е под постоянно видеонаблюдение и с ограничен достъп.

От МЕУ увериха, че на по-късен етап техен представител ще коментира и ще даде подробности за това как напредва процесът.

Снимка: БТА

На място присъстваше и председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветелина Пенева.

Снимка: БТА

Този, който не си свърши работата, трябва да понесе сериозно последици за това, че като граждани бяхме лишени от машинно гласуване и за пореден път ни беше нарушено доверието в изборната технология, заяви пред журналисти тя.

"Очаквам да бъдат обяснени стъпките, които ще бъдат направени сега от екипите на МЕУ, назначени в рамките на тази нова процедура. Да бъдат обяснени на ясен и достъпен език на всички граждани, наблюдатели и медии, които се интересуват какво представлява този софтуер и каква е процедурата по неговото тестване. Имаше немалко съмнения, които се посяха от политическите сили, че софтуерът за гласуване може да се манипулира и използва за изкривяване на резултатите от изборите", посочи тя.

Пенева определи отмяната на машинния вот на първия тур на местните избори като "злощастна поредица от събития" и посочи, че Общественият съвет на ЦИК ще направи сериозен анализ на публично достъпната информация по случая. "Призовавам отговорните институции да направят анализ и на данните, които не са публично извести и да излязат със доклад пред обществото", призова тя.

Цветелина Пенева подчерта, че благодарение на видеонаблюдението, което беше обезпечено от МЕУ в изборната нощ, са станали видими "драстични разминавания в отчитането на резултатите чрез ръчното преброяване".

Във вчерашния ден министърът на електронното управление, председателят на Българския институт по метрология (БИМ) и председателят на Управителния съвет на Българския институт по стандартизация (БИС) утвърдиха и изпратиха на Централната избирателна комисия методика за удостоверяване на съответствието на машините за гласуване, съобразена с решението на Върховния административен съд.

На 30 октомври Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия и върна машините за гласуване на балотажа. В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа. В останалата част, касаеща изборите за кметове и общински съветници, проведени на 29 октомври, жалбите, допуснати за разглеждане, бяха отхвърлени.