Президентът Георги Първанов вчера издаде указа за назначаването на Йовчев за председател на агенцият, а премиерът Бойко Борисов го представи официално на състава. За служителите на ДАНС той не е непознат, тъй като до края на миналата година беше шеф на сектора "Контраразузнаване", но напусна след уволнението на тогавашния зам.-шеф Иван Драшков.
След встъпването си в длъжност Йовчев ще освободи съветниците в кабинета и ще предложи на Министерски съвет това звено да бъде закрито. След запознаване с актуалното състояние на ДАНС, при необходимост ще бъдат предложени структурни и кадрови промени в агенцията, се казва в официално съобщение, разпространено днес до медиите.
Най-вероятно сред въпросните съветници е и осветеният аген на службите Алексей Петров, за който е известно, че беше един от доверените съветници на Петко Сертов.
Вчера Бойко Борисов заяви, че засега не се предвиждат други промени в ръководството на агенцията. Остават двамата заместници - Николай Методиев, който бе назначен миналия ноември на мястото на Драшков, и Николай Николов, който е на поста още от основаването на ДАНС.