За мен няма никакво съмнение, че проф. Герджиков ще отиде на балотаж и че най-вероятно той ще бъде победител на следващите президентски избори. Това заяви в предаването в БНТ заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Хората живеят в реалност, която не им харесва. Виждаме как расте инфлацията - всеки ден влизаме в магазините, всеки ден цените на растат, цените на тока стават по-високи. Това е картината, която в продължение на пет месеца министрите на Румен Радев докараха на българските граждани, смята Митов.

Той коментира въпроса дали ГЕРБ ще изпадне в изолация като вероятен партньор след изборите.

"Всички партии от последните два парламента са вече партии на статуквото. Статуквото в момента са хората, които управляват - Румен Радев, неговите служебни правителства и партиите, свързани с него. Това е статуквото", подчерта Митов.

Дали Даниел Митов ще е кандидатурата за премиер на ГЕРБ след изборите - той заяви, че това е партийно решение, но е готов за това: "Аз съм готов, но когато са ясни резултатите от изборите ще си проведем дебат в партията".

На въпрос може ли да се отрече от корупцията, за да е приемлива партията за коалиция, той каза: "Как да го направя, като нямам нищо общо с корупцията? Когато говорим как да се преодолее феномен като корупцията, това става чрез разговор къде са пробойните, така че тези проблеми да не са на дневен ред. Със смяната на хората, не сменя системата. Всяка държава се е сблъсквала с феномена корупция. Корупцията е индивидуален акт, отклонение от нормите на закона в лична или групова полза - обикновено в лична. Разбира се че ще се отречем от нея, трябва да се признае, че подобни феномени не могат да бъдат толерирани, но за да намалим риска, трябва да има законодателна еволюция, можем да разговаряме с всеки."

Митов коментира и разкритията на "Пандора пейпърс" и бившия министър на ГЕРБ Николай Младенов, чието име фигурира там заради притежание на офшорна фирма.

Митов посочи, че не се е чувал с Младенов, тъй като самият той веднага е изяснил ситуацията. Смята обаче, че отношението към офшорните зони трябва да бъде преразгледано.