Още предишният вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че има обосновано предположение, че военното крило на шиитска групировка е замесена в терористичния акт.

Йовчев обаче подчерта, че това е всичко, което може да се каже от събраните досега данни по разследването.

За да можем да говорим от процесуална гледна точка за доказателства, това изисква да бъдат извършени съответните действия: правене на експертизи, разпитване на хора, включително и на тези, които са заподозрени, което по обективни причини няма как да се случи в момента”, уточни министърът.

Йовчев потвърди, че все още не е ясна самоличността на атентатора. Той добави, че споделянето на всички детайли трябва да стане единствено след разрешение на прокурора.

ЕС обсъжда терористи ли са Хизбула

Късно вчера върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън предложи ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Съюзът е в задънена улица по въпроса от май, когато Великобритания призова за включване на военното крило на Хизбула в списъка на терористичните организации. Тя се аргументира с наличните доказателства, че ливанското шиитско движение е извършило смъртоносния атентат в България.

Няколко други държави от ЕС обаче се обявиха против, като се аргументираха, че един такъв ход може да дестабилизира Ливан, част от чието правителство е Хизбула, и че няма достатъчно доказателства, за да се твърди със сигурност, че групировката е свързана с бомбеното нападение в Бургас.

Очаква се днес посланиците на страните членки на Европейския съюз в Брюксел да се съберат за нови дискусии по въпроса. 

Пози;ията на САЩ  

Полезно е ЕС да приеме конкретни мерки за ограничаване на дейностите на Хизбула, която ние смятаме за терористична организация, коментира днес в Бургас посланикът на САЩ Марси Рийс, цитирана от БГНЕС.

Тя подчерта, че българското правителство е изразило виждането си, че следите сочат към групировката и изрази задоволство от думите на Цветлин Йовчев относно доказателствата за атентата.

Паметник в Бургас

Годишнината от атентата ще бъде отбелязана в Бургас с няколко прояви. От 17.00 часа на летището ще се проведе траурна церемония. Премиерът Пламен Орешарски ще присъства, съобщиха от правителствената пресслужба.

Около 18.00 часа на летището ще бъде открит мемориал в памет на загиналите. Парите за направата му са събрани от дарения на бургаски фирми. Той включва шест колони от камък, които съответстват на броя на жертвите. По тях има символи, шестолъчки и полумесец, тъй като загиналият български шофьор е мюсюлманин. Ще има и паметна плоча с надписи на иврит и български.

В града ще има и церемония, на която ще бъдат наградени лекари и преводачи, които са се отличили с реакцията си след терористичния акт.