По думите на Дянков реформите най-общо се свеждат до намаляване на броя на служителите във ведомствата, където ще останат по-малко хора, но ще работят срещу по-добро заплащане, предаде БТА.
През следващите четири месеца и половина трябва да докажем пред ЕС, че можем не само да постигнем балансиран бюджет, но и че можем да усвояваме по правилата не само парите за земеделие и по САПАРД, но и по всички еврофондове, коментира още вицепремиерът в отговор на въпрос по повод на днешното изявление на председателя на ЕК Жоел Барозу, че следващите шест месеца са изключително важни за България. Има още много какво да се направи и съм убеден, че ще приключим годината с балансиран бюджет, каза Дянков.
По-рано днес в отговор на въпрос по БНР дали ще има още съкращения на бюджетните разходи извън обявените вече 15%. Дянков отговори, че "оттук нататък няма къде да се реже, иначе рискуваме икономическата стабилност". Резервите ще се търсят в увеличаването на приходите в хазната, заяви той. За съжаление, допълни той, излизат нови дефицити – 150 милиона лева в здравеопазването, почти 200 милиона лева в отбраната.
Министърът на финансите определи като реални шансовете да има увеличение на пенсиите с няколко процента, но под 10%, от средата на следващата година. Надежда за това дават признаците за излизане на световната икономика от кризата, добави вицепремиерът и допълни, че и в България това възстановяване може да започне до средата на следващата година.
Дават ли резултат мерките, предприети от новото правителство за свиване на разходите в хазната, както и какви са плановете за бюджет' 2010 - това ще обсъждат през следващите 10 дни емисарите от Международния валутен фонд и представителите на правителството ни. Дянков съобщи, че заедно с експертите от Фонда у нас ще са и специалисти от Еврокомисията.