Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и трайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Република Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство в ЕС. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция днес, след като се срещна със специалния представител на Република Северна Македония за България Владимир Бучковски в МВнР.

Захариева подчерта, че неправилно това се нарича вето, защото това е неодобрение на преговорната рамка. Няма съмнение, че се намираме в деликатен етап от своите отношения, коментира тя и допълни, че в основата на нашата позиция стои неизпълнение на договора от 2017 г.

Оценяваме решението на министър-председателя Зоран Заев да назначи Владимир Бучковски за специален представител за България като положителна стъпка, каза още българският външен министър. По думите й, това, че Бучковски ще има срещи и с премиера, с президента, и с вицепремиера Каракачанов показва, че България възприема това назначение като стъпка в правилната посока и като продължение на диалога, възстановен с посещението на министър Буяр Османи.

"Потвърждавам готовността на българската страна за продължаване на разговорите за намиране на устойчиво и дълготрайно решение на оставащите въпроси в двустранните отношения, както и за намиране на изход, който да отвори пътя на Северна Македония за одобрение на преговорната рамка и за стартиране на реални преговори за членство", каза още Захариева.

Тя припомни, че България от година и половина предупреждава, че може да не одобри преговорната рамка за влизането на Северна Македония в ЕС, защото не спазват договора за добросъседство, едностранно се блокира и политизира работата на комисията по образователните и исторически въпроси, създават се пречки пред българския бизнес в Македония, продължават претенциите за македонско малцинство в България и т.н.

"Показахме обаче, че можем да имаме координация. Това беше по време на Берлинския процес. Нашите екипи показаха, че могат да работят заедно. Много ми се иска да използваме този пример и да започнем стъпка по стъпка да възстановяваме загубеното доверие", каза още българският вицепремиер.

Както преди два месеца, така и днес ние наистина ви подаваме ръка, каза Захариева. Тя изрази надежда, че нещата, които с Владо Бучковски са си говорили, ще се оценят и ще се намери начин заедно да свършим нещата, които остават.

За да бъдеш член на ЕС означава, че трябва да се придържаш към своите едностранни или многостранни договори, да уважаваш членовете на това семейство. Целта на разширяването е да направи съюза по-силен, а не по-слаб. Ние сме готови да работим, цялото правителство да намерим решение за това да преодолеем натрупаното недоверие и да бъдем заедно членове на това семейство, категорична бе тя.

Доволен съм от конструктивния разговор. Изразявам личното си удовлетворение, че приятелска България смята моето назначаване за специален представител на македонското правителство като допълнително усилие от наша страна за връщането на това загубено доверие. Съгласихме се, че в периода, който предстои е много по-добре да се хвалим с дела, а не с празни приказки", каза от своя страна Владо Бучковски.

Признаваме, че е нарушено доверието и лично изразявам задоволството си, че България смята моето назначение като допълнителен опит от наша страна да върнем това изгубено доверие, продължи той. "

Специалният представител на Република Северна Македония за България подчерта, че задачата му ще е да бъде човек, които да координира изпълнението на договора за добросъседство.

Историята не можем да я променим, нито аз, нито г-жа Захариева, но можем да променим инфраструктурата, да работим повече за образованието, за сближаването между двете държави, категоричен бе той.