ИБ на БСП и ръководството на ПГ на "БСП за България" взе решение да сезира Конституционния съд по повод отстраняването от длъжност на кмета на Благоевград Румен Томов. "Стоим зад Румен Томов и с всички средства на правото ще го защитаваме", заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Социалистите ще атакуват текстовете на Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съд да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не.

Според БСП подобни безвиновни отстранявания нарушават човешките права на пряко засегнати, принципите на правовата държава и са в ущърб на Изборния кодекс като основен източник на легитимна власт в демократична държава.

Припомняме, че Oбщинската избирателна комисия в Благоевград прекрати предсрочно мандата на кмета на Благоевград Румен Томов. Решението беше взето след тежко заседание, продължило повече от три часа.

Причината да се стигне до предсрочно прекратяване пълномощията на кмета на Благоевград, е че той е пропуснал в законовия 30-дневен срок след избирането му за кмет да прехвърли фирмата си и да се заличи като търговец, въпреки че е направил тези постъпки.

Днес общинския съвет на Благоевград ще реши кой ще го замества. А избор на нов кмет ще има около 28 юни.