Със спорове около отчета за онлайн заседанията на правителството и дейността на прокуратурата започна парламентарното заседание. И двата въпроса постави БСП, съобщи БТА.

Иван Ченчев от левицата поиска обяснение защо премиерът Бойко Борисов и членовете на правителството не присъстват в Министерски съвет, а продължават да заседават онлайн.

"Ние сме тук, нямаме онлайн заседания, а те заседават дистанционно. В същия момент учители, лекари са по работните места. Да информирате защо МС заседава онлайн или да извикате премиера да дойде и да обясни", настоя той пред председателя на парламента и депутат от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Другият спор беше около отчета за дейността на прокуратурата за шестте месеца на годината, който главният прокурор, по решение на НС от юли, трябваше да внесе в парламента до края на септември.

Антон Кутев спомена писмо на Иван Гешев до Караянчева, в което пише, че е готов да направи пълен отчет до юни.

"Не виждам защо не е внесъл този доклад в НС", коментира социалистът.

Това, по думите му, можело да бъде тълкувано като системно неизпълнение на задълженията.

На свой ред Караянчева изрази съжаление, че колегата му Георги Свиленски не е запознал групата си с разговора, който са имали в петък, и не ги е информирал за предложението й за ново решение.

Тя посочи, че има писмо на Гешев, в което информира, че може да изпълни решението на НС след 8 октомври, когато ще е готов докладът. Писмото е до всички парламентарни групи.

"Проблемът е, че докладът не е разпределен нито в комисии, нито за пленарната зала, вие (Караянчева) трябва да разпоредите това", отвърна Свиленски.

На днешното заседание депутатите трябва да разгледат на второ четене промени в Закона за МВР.

Заседанието и днес започна с кворум на косъм - със 122 народни представители, при нужни минимум 121. От залата отсъстваха депутатите от групата на БСП. Те влязоха в пленарната зала, след като бе установен кворум. Същото направиха и колегите им от ДПС.