БСП няма да се върне в парламента за гласуване на промени в кабинета. Това каза на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"Един от аргументите ни да напуснем парламента беше, че не искаме да легитимираме това мнозинство. Не искаме да участваме в този задкулисен сговор между ГЕРБ и ДПС. Оставаме на същата позиция. Не бихме влезли и гласували едно или друго кадрово назначение. Мисля, че времето, което изтече от излизането ни до днес убеди и най-големите ни скептици, че ходът ни е правилен", коментира тя.

По думите на Нинова, всеки ден и всяка седмица се дават доказателства, че това мнозинство е изчерпано, и като законодателство, и морално, и политически.

"Цветанов си отива, моделът остава. Една седмица цяла България се занимава с апартаментите на властта. Гадае се каква ще е съдбата на Цветан Цветанов, как Бойко Борисов ще реагира и ще реши проблема. Няма как Борисов да реши проблема, защото "Апартаментгейт" е следствие, не причина", заяви Корнелия Нинова.

Според нея, проблемът е в изградения модел на управление през последните 10 години.

"Бойко Борисов казва, че е създал партията си, за да се бори с корупцията. След 10 години управление корупцията му пребори партията. Единият си отива, Борисов "реже" едната глава, идва друг. Мозъкът е Бойко Борисов, докато той управлява, няма как нещо да бъде променено", категорична бе лидерката на БСП.

По думите й, през последните 10 години всички правителства и мнозинства приемат лобистки закони в интерес на определени олигарси, които им се отблагодаряват дали с пари, дали с апартаменти.

"Втората характеристика на управлението е политическият рекет - дали да му го откраднеш, или да ти плати в апартамент. Какво се случи с първите апартаменти на Цветанов, а с апартамента на Горанов - нищо", изтъкна лидерът на БСП.

Тя допълни, че през следващите дни от БСП ще представят разработка за приетите по време на кабинета "Борисов 3" лобистки закони - "колко такива закони са приети, в чий интерес и за колко пари".