ББР няма да се приватизира, а ще се преструктурира в банка на малкия и средния бизнес. Това е било договорено на срещата между БСП и "Има такъв народ" по икономическите теми вчера, обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова на брифинг днес.

Двете формации са се обединили държавата да не се отдръпва от ключови сектори, а да се засили ролята й на регулатор. Нинова уточни, че са постигнали съгласие по общо 8 приоритета, на които БСП е държала през годините. Сред тях са - намаляване на лицензионни режими, които са в тежест на малките и средни фирми, да се изготви национална карта за образование и икономика, за нуждата от кадри на фирмите, за намаляване на регионалните различия и създаването в бюджета за догодина на специален фонд за изоставащите региони.

Левицата и партията на Слави Трифонов са се разбрали още част от данъците да остават на разположение на общините. За мини "Марица Изток" е договорено следващото правителство да поиска от Брюксел удължаване на срока до намиране на решение за работниците. Запазване на ядрената енергетика е също сред темите, по които има съгласие.

"Изпълняваме ангажиментите, които поехме", подчерта Нинова и уточни, че държат на прозрачността, затова ще отчитат преговорите по приоритети.

ИТН водят двустранни разговори, нямаме информация и не носим отговорност за тях, коментира тя напрежението между ИТН и "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Какво се случва между другите потенциални партньори за подкрепа на едно правителство не е наша работа. Нека се разберат помежду си, нека седнат и да разговарят", каза лидерът на БСП. Ние споделяме нашият опит. В момента България има нужда от стабилност и това може да бъде дадено от редовен кабинет и парламент. Ще изчакаме състава на МС, за да кажем окончателно. Ако нищо не се случи окончателно, ще отидем на избори, но това не е добро за България", допълни тя.

Снимка: БТА

"До този момент нямаме отговор на поканите за среща към "Демократична България" и към "Изправи се БГ!Ние идваме!", обяви още Нинова. 

Тя посочи, че вчера са отправили писмени покани към двете протестни формации и очакват отговор.

"Когато "Има такъв народ" обявят състава на Министерския съвет - събираме Националния съвет на партия и решаваме окончателно подкрепяме ли или не", заяви Нинова.