Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който се очаква да запази поста си и в редовното правителство, се закани на ГЕРБ и ДПС да направи публични информациите за купуване на гласове. По време на блицконтрола от ДПС настояха вътрешният министър да обясни пред пленарната зала дали е издавал разпореждане за репресии на полицейските служители над български граждани по време на последните две предизборни кампании.

Рашков констатира, че ГЕРБ и ДПС са се съюзили.

"Напротив, политическата репресия е от представители на някои политически партии, които стоят на сянка и срещу дребни суми извеждат напред български граждани, които търпят наказателната отговорност", заяви от трибуната Рашков с намек за организирано купуване на гласове.

"Аз на ДПС и ГЕРБ специално обещавам, че ще се постарая тази информация да излезе изцяло, за да се види кой упражнява репресия", закани се Рашков.

Той отрече обвиненията и заяви, че министърът на вътрешните работи не може да издава такива разпореждания, нито да упражнява действия, които са в противоречие с българските закони.

"Недейте да обиждате българските полицаи, че осъществяват репресии. Ако има конкретни оплаквания от български граждани от действията от полицаите, дайте тези материали или за проверка в МВР, или на прокуратурата, ако смятате, че в МВР би се проявила някаква пристрастност", каза Рашков.

Веднага след изказването му Станислав Анастасов от ДПС направи забележка на водещия заседанието председател на парламента Никола Минчев. Депутатът от движението настоя младият парламентарен шеф да се намесва винаги, когато някой министър "се отклони от темата и започне да прави внушения". "И да му направите забележка. Неминуемо идва един ден, в който ще има министър, който ще ръси клевети срещу вас и ПП", предупреди още Анастасов.

Председателят на Народното събрание реагира и призова всички депутати и министри да се въздържат от обиди.

"Членовете на изпълнителната и законодателната власт да проявяват уважение един към друг, независимо от политически пристрастия и други различия", призова Никола Минчев.