До момента няма сериозни нарушения и няма проблеми с организацията на изборния процес, каза пред медиите служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, след като даде своя вот в изборите за президент и вицепрезидент, в столично училище.

По думите му изборният ден протича нормално и спокойно. Попитан за информацията за протеста в района на ГКПП "Капитан Андреево", Рашков отговори, че е информиран за случая, като добави, че "протести е имало и ще има, всеки гражданин има право да протестира, когато вижда, че нещо не върви в страната. Ние ще направим всичко възможно тези протести да не пречат в изборния ден".

Министърът посочи още, че ще провери дали магистралата в района на пункта е блокирана и добави, че не би искал в изборния ден да има проблеми с недопускане свободното движение по пътищата в страната, а МВР ще направи всичко възможно да реши въпроса.

Във връзка с нотата от Турция по повод проверките на автобуси на границата от вчера, Рашков посочи, че според него няма основание за притеснения. "Тези възникнали проблеми в последните дни ще отшумят, без това да се отрази на нашите добросъседски отношения", допълни той.

Министър Рашков каза, че е гласувал за по-добрия кандидат за президент.

Междувременно протестиращите срещу изборния туризъм подновиха блокадата на АМ "Марица" пред ГКПП "Капитан Андреево" към вътрешността на страната. Около 11.00 часа те отново препречиха двете платна на магистралата и започнаха да скандират: "Българи юнаци!" и "Сърце, душа, за България!".

Исканията им остават същите - да не допуснат хора с двойно гражданство - българско и турско, да дадат своя вот у нас. Митингът се охранява от полиция и жандармерия. Засега няма яснота кога протестиращите ще пуснат отново движението, което беше подновено за час след първата блокада от 9.00 часа сутринта.