„Мисля, че в ден на национален траур всеки от нас трябва да се смири и да си остави съвестта на тези, които са сътворили този проблем”, каза той по повод закъснението на самолета от Охрид към България. Той поясни, че самолетът е можел да си дойде час по-рано и македонските власти не са виновни. Борисов смята, че отговорността в бедствени ситуации трябва да се носи от премиера и неговите министри. Това са основно външното, транспортното и здравното министерство.
„Каквито и нарушения да има по транспортните фирми, в мизерията, в която се опитват да правят бизнес, вината си е изцяло на македонците”, заяви премиерът. Той каза, че вината на българските фирми ще бъде потърсена.
„В случая тук цялото безобразие е на македонците”, категоричен бе обаче Борисов.
Относно трагедията министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Александър Цветков заяви по БНТ, че екипът, който работи в Охрид, действа заедно с македонските си колеги. По последни данни от днес сутринта в 7 часа показват, че корабът е цял, но е скъсано управляващото въже на руля и перката на мотора е в отклонение 20 градуса, но няма пробойна в корпуса.
Освен това на борда е имало повече пътници и той е бил претоварен. Повечето са били на борда, получил се е наклон, това скъсване и се е получил този инцидент. Това са първоначалните данни, но все пак всичко ще стане ясно, след като бъде изваден от водите на езерото "Илинден". Причините за нещастието засега са скъсването на въжето и претоварването, посочи министърът. Той категорично опроверга възможността инцидентът да е предизвикан умишлено. "Транспортните фирми са лицензирани и те могат да извършват превоз. Но дали имат право на туроператорска дейност ще се изясни. Все още не е разговаряно със собствениците тъй като те били в чужбина. Ако е имало билетчета за кораба "Илинден" те служат за застраховка, каквито са правилата", уточни Цветков. Според него не е било редно да се искат пари на българските граждани при оказването им на първа помощ.
"Не сме застраховани от подобна трагедия и в България, всички сме виждали претоварени корабчета. Нямаме толкова стари корабчета да извършват подобни туристически услуги. Но положението с автобусите е трагично. Спрени са над 200 автобуса в рамките само на една проверка. Тези извънредни технически проверки показват много тревожни резултати, защото всички тези автобуси са преминали уж на технически прегледи и всичко е наред", коментира още транспортният министър.
Според него много от тези автобуси са "минали" на преглед, без да са били на мястото на проверката.