За това призова народният представител Атанас Мерджанов от трибуната на Народното събрание, след като вчера ситуацията ескалира и се стигна до сблъсъци и ранени служители на МВР.

„От началото на това правителство, което вече е в оставка сме предупреждавали, че един от приоритетите в неговата работа трябва да бъде бежанската криза“, коментира той, цитиран от "Фокус".

„Обръщам се към вас, г-н председателю, с настойчива молба да бъде поканен в пленарната зала министър-председателят Бойко Борисов. Ако той е тръгнал за командировка за получаване на ордена в Будапеща, да бъде поканена вицепремиерът Румяна Бъчварова“, призова Мерджанов.

Днес Борисов е на посещение в Унгария, където ще се срещне с колегата си Виктор Орбан, който ще го награди с ордена "Великия кръст на унгарския орден".

Премиерът в оставка обаче трябва да замине на обяд и в момента при него се провежда съвещание заради обстановката в Харманли.

Снощи той отиде лично там и коментира, че обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, "винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, защото "мрежите на "Ислямска държава" бдят".

Днес Мерджанов предложи още, ако Бъчварова е заета, в Народното събрание да бъдат изслушани председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Петя Първанова или главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. Според БСП е необходимо българските граждани да бъдат информирани за действията на правителството.

Най-вероятно в парламента ще бъде изпратен представител на правителството в оставка, предаде БНР.

ДБГ: Искаме план за спешни мерки

Още вчера депутатите от "Движение България на гражданите" настояха за извънредно изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на ръководствата на ДАБ и МВР.

"Призоваваме отговорните институции да обявят публично нанесените при инцидента щети от увреждането, палежите и унищожаването на имущество публична собственост. Над 2 милиона лева публичен ресурс, в това число български и европейски средства, средства на БЧК и ООН, бяха отделени за Центъра преди по-малко от една година и е крайно неприемливо рушенето на това имущество, за което виновните трябва да понесат най-строги наказания", заявиха от партията на вицепремиера в оставка Меглена Кунева.

От ДБГ поискаха още МВР и ДАБ да представят план за предотвратяване на подобни конфликти и затягане на вътрешния ред, като мерките да се приложат превантивно и в останалите бежански центрове в страната.