Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова политическите сили в новото Народно събрание да излъчат правителство, защото "събитията в света са толкова опасни, като се започне с ученията в Тайван и се стигне до войната в Украйна, че България не може да остава повече без кабинет".

Той подчерта, че най-стабилно правителство би било само сформираното от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като в същото време наблегна, че без неговата партия никакъв кабинет не може да има.

"Без нас правителство не може да има, готови сме, диалогични сме, разбираме, поставяме България над всичко. Единственото, което искаме, е към нас да се отнасят с уважение заради огромната армия, която стои зад нас като гласоподаватели", заяви пред бъдещата си парламентарна група лидерът на ГЕРБ, който този път остава депутат.

"Бихме ги заедно. Победихме ги поотделно. И с машини, и с хартии, и с каквото искате", отбеляза Борисов. Според него всеки, който иска доброто на България и поставя народа и цивилизационния избор на страната на първо място, трябва да подходи с отговорност.

Борисов извади на първо място като мотив за сформиране на правителство необходимостта от приемане на нов бюджет. И очерта вариациите за кабинет.

"Без правителство бюджет не може да се приеме. Предполагам каква ще е тактиката - да ни бъде внесен бюджет, който ще е на 6-7% дефицит. Без да се внесат данъчните закони дефицитът няма как да падне под 3%. Може да не се приеме бюджет преди местните изборите. Само ние призоваваме за данъчна дисциплина, всички останали обещават развързване на кесията. Сега си позволяват да дават добавки към пенсиите, а това е жив популизъм", каза лидерът на ГЕРБ пред новите си депутати в партийната централа, а обръщението му беше излъчвано във Фейсбук.

"Казвам всичко това, за да разберат лидерите колко е важно да има правителство, за да се направи бюджет. Около юни държавата ще спре да плаща, защото няма бюджет. Колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи коалиции, защото по същество имаме еднакви виждания в 99% от програмите си. Войната между нашите партии беше ожесточена", подчерта Борисов, след като ПП-ДБ вече отказаха да подкрепят кабинет, в който участва ГЕРБ или е излъчен с техен мандат.

Борисов допусна и други варианти за правителство без ПП-ДБ, но подчерта, че там проблем ще бъдат съществени разделителни линии между ГЕРБ и останалите. "Възраждане" и БСП са против изпращане на оръжия за Украйна, а ИТН иска връщане на ветото за еврочленството на Скопие.

"Там има две разделителни линии - Украйна, и къде се намираме в Европа, и съответно по темата Северна Македония. Като се има предвид, че "Възраждане" си покачват резултата и казват: "ние можем да търпим докато не станем първа политическа сила". Не че ще се случи, но така пазят електората си. ИТН, като слушах Слави, казват, че в НС ще играят държавен и партиен контрол. Те ще контролират. ОТК, както беше. ДПС са готови винаги да управляват. И оставаме ние и колегите от ПП. Най-лесно е да искаш да контролираш, а някой друг да работи. Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии", заключи той.

Иначе, по думите му, щели да се потвърдят коментарите, които вече звучат "вкупом непотребни станахме, защото никой не правеше добро".

"И неслучайно президентските хора днес вече казват, че партийният модел е изчерпан", коментира Борисов и наблегна, че трябва да излъчат правителство тези, които обичат републиката, парламентаризма и считат, че това е най-добрата демокрация, както смятат в ГЕРБ.

Лидерът на ГЕРБ потвърди, че Росен Желязков отново ще бъде кандидатурата на партията за председател на парламента, както и в 47-ото Народно събрание, а за негов заместник ще бъде предложена Росица Кирова. Деница Сачева и Теменужка Петкова ще бъдат зам.-председатели на ПГ.