Бившият полицай Венцислав Караджов от часове се барикадирал в жилище в Пловдив, като отказва да излезе и да се предаде на полицията. Той предприел отчаяното действие щом разбрал, че днес Върховният съд е потвърдил доживотната му присъда за убийството на родителите му преди 8 години.

Караджов изкара 7 години в ареста, а през февруари 2023 година бе пуснат под домашен арест. След днешното решение той е трябвало да бъде задържан отново от съдебните власти и екипи на полицията са отишли да го изведат и отведат в затвора. Той обаче се заключил в дома си и крещял, че жив от него няма да излезе.

По всяка вероятност разполага с оръжие. На място има психолози, за да го убедят да излезе. 

Районът около къщата на Караджов е отцепен от тежковъоръжени полицаи, жандармерия, като на ул. "София" в район "Западен" има линейки и пожарни. В радиус от няколкостотин метра не допускат никой да влезе в района на къщата, а блокадата започва още от болница "Каспела", 4-то ДКЦ и близката детска градина, предаде Трафик Нюз.

Снимка: БНТ

Малко преди 22:00 часа дойдоха и барети от София, които да се включат в операцията.

Адвокатът му - Зоя Тошкова, също се опитва да убеди клиента си да се предаде на органите на реда. Днес тя му е съобщила мотивите на ВКС, с която отреждат доживотен затвор. Мъжът е казал на сина си, с който живее на регистрирания адрес на домашния му арест, да не се прибира в дома си. След това е махнал гривната си и е отишъл в бащината му къща. Наскоро пък жена му го е напуснала.

Пред адвокатката Караджов казал, че не е невъоръжен, но не е ясно с какво оръжие разполага. Той заявил още, че е невинен, но нямало как да го докаже в тази съдебна система.

"Той каза, че невинен няма да влезе в затвора, че няма какво да губи повече и че е решен на всичко. Сбогува се с мен, благодари ми, че съм го защитавала, че за него е било чест да му бъда адвокат и аз така разбирам, че работите стават сериозни. Убеждавах го невинни хора да не пострадат в цялата тази ситуация. Той каза: "Те направиха всичко възможно да ме осъдят и сега не ме интересува". Каза, че не е невъоръжен и се приготвил като Рамбо, дори не си загуби чувството за хумор. Той каквото реши е непреклонен. Няма човек, според мен, който да го убеди в нещо. Дано да бъркам", каза още Зоя Тошкова пред БНТ.

Съдът призна Венцислав Караджов за виновен за това, че на 15 май 2016 г. е застрелял родителите си в жилището им в кв. "Смирненски" в Пловдив. Мотивът за бруталното убийство, според обвинението, е къщата, за която бившият полицай водил дело срещу родителите си. Тъй като го изгубил, се решил на крайната стъпка. Според обвинението той ги застрелял с пистолет "Макаров" с общо 8 патрона, но оръжието така и не беше открито.