Бившият зам.-председател на Народното събрание Росен Желязков ще бъде кандидатурата на ГЕРБ за шеф на 49-ия парламент, съобщи лидерът на партията Бойко Борисов след заседанието на новата парламентарна група, излъчвано във Фейсбук.

Юристът Росен Желязков веднъж вече беше предложен за парламентарен председател - още в началото на 48-ото НС, а след като неколкократно не можа да събере мнозинство, както и кандидатите на останалите политически сили, се стигна до тридневен блокаж в избора на първия сред равните. Изходът от кризата на старта на НС дойде с издигането на Вежди Рашидов, който беше избран за председател на НС, но след като кандидатурата му получи подкрепата на останалите в пленарната зала без ПП и ДБ.

За негов заместник от квотата на ГЕРБ е номинирана Росица Кирова, а председател на парламентарната група ще бъде отново Десислава Атанасова. Деница Сачева и Теменужка Петкова ще бъдат зам.-председатели на ПГ, съобщи още Борисов.

Предварителна консултация около фигурата на бъдещия председател на НС в деня преди тържествената сесия нямаше, а политическите сили се събраха по партийните централи на заседания часове преди старта. 

Най-вероятно повечето формации ще номинират отново същите депутати за председател на НС, както и миналата година.

"Възраждане" вече дублираха номинацията си от 48-ото НС - това е юристът Петър Петров, реши на своето заседание групата. 

Съобщи го лидерът на партията Костадин Костадинов пред журналисти.

Както предишния път, така и сега, това ще бъде адвокат Петър Петров, посочи той. Костадинов добави, че това е единствената кандидатура, която ще подкрепят в пленарната зала - тази на "Възраждане", при избора на шеф на парламента.

 

От сега присъстващите в НС шест парламентарни групи заместници на Рашидов в миналия парламент бяха Никола Минчев, след като не бе избран за шеф, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганев от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от БСП, който първоначално също бе червената номинация за шеф на НС. В 47-ия парламент пък от ИТН зам.-председател беше Ива Митева, която напусна формацията и създаде своя.

Изборът на председател на парламента е първата задача на новосформирания парламент веднага след тържествената част и клетвата на депутатите. Заседанието е с начален час 10.00 и ще бъде открито от доайена Вежди Рашидов - за втори път в присъствието на президента, вицепрезидента, служебното правителство, дипломатическия корпус, представители на съдебната власт и вероизповеданията.

Два дни преди откриването на НС представители на политическите формации проведоха технически срещи за разпределяне на стаите и местата в пленарната зала.

Тъй като вече са в коалиция с ПП, от ДБ се местят в стаята на "Български възход", а в техния кабинет се настаняват от "Възраждане". В пленарната зала ПП ще седнат отново в централния блок, а до тях ще бъдат настанени депутатите на Костадин Костадинов, тъй като не искали да седнат до колегите си от ДПС.