По време на срещата си в Министерския съвет с европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон премиерът Бойко Борисов е засегнал и темата за заплахата от разпространение на новия коронавирус в Европа.

"Със събитията в Италия главоломно се развива ситуацията и може би ще ни трябва общоевропейско решение как да действаме", е отбелязал Борисов по време на срещата си с комисар Йохансон, цитиран в съобщение на правителствената пресслужба.

От МС същевременно съобщиха, че премиерът свиква извънредното заседание на Съвета по сигурността във връзка с разпространението на вируса COVID-19. Заседанието ще се проведе днес от 16:30 ч., а не утре, както първоначално бе планирано.

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъдат обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия, пише в съобщението.

Какво се случва в Италия

Шести смъртен случай от новия коронавирус бе регистриран в Италия, а броят на заразените в страната надхвърли 220, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите.

Държавната телевизия РАИ съобщи, че е починала болна и от рак жена, настанена в болница в северния град Бреша, област Ломбардия.

По-рано днес бе съобщено за още два смъртни случая, причинени от вируса Ковид-19 в Италия - също възрастни хора в Ломбардия, които са имали и други заболявания.

Броят на заразените с вируса в Италия вече надхвърлил 220. Най-много от тях, 170, са в Ломбардия.

Случаи на заразата бяха открити и в други северни италиански области - Венето, Пиемонте и Емилия-Романя. В централната област Лацио, която включва столицата Рим, бяха открити двама носители на вируса, но те са заразили в чужбина.

Италия е най-тежко засегнатата от новия вирус страна в Европа.

Тревога в България и Бавария

Вътрешният министър Младен Маринов и баварския му колега Йоахим Херман са обсъдили мерките, които трябва да бъдат взети за ограничаване на коронавируса в Европа. След срещата Маринов заяви пред журналисти, че ситуацията в Италия е притеснителна и затова трябва да се планират бързи и ефективни общи действия за ограничаване на вируса.

Всяка страна трябва да вземе своите мерки за охрана на границите и при проява на симптоми да се реагира спешно. В момента има срещи между различни институции, преглеждат се и планове, за да сме ефективни ако се появи заплаха за страната, каза Маринов.

Обезпокоени сме от събитията в Северна Италия, до момента там не е установен източникът на разпространение. За нас в Германия, а и за всички нас в Европа, е важно този вирус да не се разпространява, каза Херман.

"България носи голяма отговорност" и пази добре границата на ЕС

Главна тема на разговора на Борисов и комисар Илва Йохансон е била миграцията, засилването на граничния контрол, индивидуалният подход за всяка страна по отношение на политиката за предоставяне на убежище.

Бойко Борисов е похвалил европейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, че е решила да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по новия Пакт по миграция и убежище

Снимка: Официална фейсбук страница/Бойко Борисов

Миграцията e приоритетна тема за България, предвид географското ни разположение и към момента успешно управляваме миграционния натиск, e казал министър-председателят по време на срещата, на която е присъствал и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Борисов е отбелязал, че се отчита намаление на натиска в сравнение със същия период през 2019 г. По неговите думи това се дължи, както на мерките, които се прилагат на национално ниво, така и на доброто сътрудничество със съседните трети страни, особено Турция.

Министър-председателят е изтъкнал, че високо оценява подхода на комисар Йохансон да посети държавите членки и да се запознае с техните нагласи по новия Пакт по миграция и убежище. По този въпрос премиерът е акцентирал върху значението на баланса между отговорност и солидарност и отчитането на спецификите на отделните държави, допълват от МС.

"България носи голяма отговорност, поддържайки високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Подкрепяме засиления граничен контрол и регистрирането на всеки, който преминава границата. България успешно се справя с този ангажимент", е изтъкнал Борисов. Министър-председателят е добавил, че ако процедурите и проверките в областта на убежището се извършват само от държавата на първо влизане, това ще натовари с прекалено много отговорности страните на предна линия без реципрочната на тях солидарност.

"Колкото по-силни са външните граници на ЕС, толкова по-малко са уязвими на злоупотреби. Всяка страна трябва да гарантира националната си сигурност по начин, гарантиращ сигурността на целия ЕС. Обратното също важи - ЕС трябва да гарантира сигурността си по начин, гарантиращ и сигурността на държавата членка, разположена на предна линия", е казал още министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов е изразил увереност, че бъдещият механизъм ще бъде по-справедлив, ако се приложи индивидуален подход съобразен с типа граница, маршрути, уязвимости и възможности за реакция. Според българския премиер, е добре също така да се помисли как доброто сътрудничество между една държава членка и трета страна може да се използва в интерес на целия ЕС, за да се увеличат възможностите за връщане.

По отношение на Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК Борисов е отбелязал, че след като заложените показатели и препоръки са изпълнени, механизмът трябва да бъде прекратен за България.

"Същевременно, ние продължаваме да работим за по-нататъшно подобряване на ефективността на наказателната политика и резултати в борбата с престъпността и корупцията", е заявил премиерът Бойко Борисов, като е добавил, че това е постоянен приоритет на правителството.