След извънредно заседание заради епидемията от коронавирус италианското правителство предприема мерки за изолирането на 11 селища, повечето от които се намират в северната област Ломбардия, предадоха Франс прес и ДПА. Без специално разрешение не се разрешава нито влизане, нито излизане от областите, смятани за огнища на зараза.

За една седмица са забранени всякакви обществени събирания, спортни събития и други изяви. Затворени са училища и детски градини, спортни обекти и магазини. Спрян е общественият транспорт. Тези мерки засягат над 50 000 жители.

Двама души вече починаха от новия коронавирус в Италия, а броят на заразените в страната достигна 58.

77-годишна жена, открита мъртва в дома си на 50 километра южно от Милано в четвъртък, се е оказала носител на вируса. 78-годишен мъж почина от заразата близо до Падуа през нощта, съобщи по-рано Ройтерс.

Това принуди властите да отменят обществени събития, а компании - да призоват служителите си да останат вкъщи, в засегнатите райони в Северна Италия.

Италия е най-тежко засегнатата от вируса държава в Европа, като по-голямата част от случаите в страната са регистрирани в северната област Ломбардия - нейния финансов и промишлен център. Епицентърът на заразата е малкият град Кодоньо, югозападно от Милано, отбелязва Ройтерс.

Броят на заразените в Ломбардия е достигнал 46, съобщи регионалният губернатор Атилио Фонтана, цитиран от ТАСС.

Той потвърди и първия случай в областната столица Милано. 78-годишен пациент е бил приет преди пет дни в болница "Сан Рафаеле".

По-рано бе съобщено за общо 12 случая в две съседни италиански области - 11 във Венето и един в Пиемонте.