С украинския президент, както и с кмета на Одеса, е договорено да се предостави сграда за българско училище в Одеса, а България ще предостави от своя страна сграда за украински културен център в София. Сградите трябва да бъдат предоставени в рамките на един месец. Това съобщи премиерът Бойко Борисов в украинския град Болград по време на честванията на 160 години от основаването на Болградската гимназия "Г. С. Раковски".

Бойко Борисов допълни, че от догодина по 30 деца от гимназия "Г. С. Раковски" ще идват на лагер в София. Освен това минимум по 5 учители ще идват на подготовка в България. Премиерът изтъкна, че днес е истински празник и всеки чувства съпричастност към това събитие. Той посочи, че българското правителство е отпуснало 150 000 лв. тази година за материално и техническо оборудване на училището.

Борисов допълни, че с президента Порошенко са се договорили за пътя Одеса - Рени. Освен това се работи и по други проекти, за да може Одеса да се свърже с Бургас и Азия.

Борисов допълни, че с президента Порошенко са се договорили за пътя Одеса - Рени

Снимка: БТА

"Тези пътища ще направят тази свързаност, която е необходима и за бизнеса", добави Борисов и посочи, че стокооборотът се увеличава непрекъснато. Според него много е полезна е и директната авиолиния Одеса - София, която е факт благодарение и на българския вицепремиер Валери Симеонов.

Симеонов каза, това е голям празник на българската гимназия, на българската общност и на цяла Бесарабия. Той благодари на президента Порошенко за съдействието, толерантността и условията, които създава украинската общност за запазване на българската общност. Симеонов се надява българската общност да стане мост за присъединяването на Украйна към ЕС.

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че е символичен фактът, че днес са честванията на основаването на Болградската гимназия "Г. С. Раковски", защото днес е и международният Ден на учителя. Той посочи, че тази гимназия е една от най-старите и в света много трудно ще се намери подобно училище, събрало в себе си толкова много история и традиции.

Порошенко посочи, че гимназията са завършили едни от първите политически, културни и просветни дейци на България - двама български премиери, двама генерали и ректор на СУ "Климент Охридски". Украинският президент изтъкна, че това училище е символ на дружбата между Украйна и България. Порошенко допълни, че училището носи името на Георги Сава Раковски, защото в нея учениците се учат и на патриотизъм. Той изрази своята увереност, че Украйна един ден ще стане член на ЕС и България ще помогне за това.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също беше гост на тържествата заедно с президента на Украйна Петро Порошенко, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов, министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

"Историята на това прекрасно училище е и историята на България", каза тя и отбеляза, че една голяма част от борците за национално освобождение, идеолозите на национално-освободителните войни, строителите на освободената България са минали през това училище и техният дух още е тук. Обръщайки се към представителите на българската общност в Бесарабия, вицепрезидентът каза, че точно днес е моментът да почетат паметта на онези, които преди 200 години са дошли по тези земи, търсейки своята нова родина, и са намерили своята нова малка България.

Йотова поздрави всички преподаватели в Болградската гимназия, защото по думите й това е истинско европейско училище по качество, с което се гордеят две държави - България и Украйна. Тя поздрави и учителите по български език, защото децата говорят чудесно майчиния си език.

"Нека бъдем верни на тези, които създадоха това училище, нека да пазим суверенитета, традициите и обичаите си", пожела българският вицепрезидент. По думите й, само така с толерантност, с уважение помежду ни, ще пребъдат и двете ни държави.

Директорът на гимназията Снежана Скорич изтъкна, че Болградската гимназия има не само славна история, но и велико бъдеще. По думите й подобни училища са бъдещето на европейското образование.

Тази година се навършват 160 години от основаването Болградската гимназия "Г. С. Раковски". Това е първото българско средно училище, изградено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. Днес в гимназията се обучават ученици от I до XI клас. Всички те изучават български език, а в X и XI клас - българска литература.