Премиерът Бойко Борисов се срещна с президента на Украйна Петро Порошенко. На срещата присъства и вицепремиерът Валери Симеонов.

"Благодаря ти, Петро, че дойде от Киев до Одеса заради нас. Украинските граждани с български произход са едни от най-милите, интелигенти и лоялни граждани. Ние не само, че нямаме проблем, те могат да бъдат действително по-силен, могъщ мост на разбирателство", заяви Борисов. По-късно двамата ще участват в тържествата по повод 160-годишнината на Болградската гимназия "Г. С. Раковски".

"Дърво без корен не може", напомни премиерът ни на украинския президент и изрази отново желанието си украинците с български произход да учат български език, да идват в България".

"Ние искаме да бъдем в добри отношения с всички, но тук имаме традиции. Щом българското училище може да произведе президент на Украйна, трябва да инвестираме значи абсолютно спокойно", заяви с усмивка още Борисов.

В рамките на разговора българският премиер Борисов подчерта, че съвместното отбелязване на юбилея на гимназията в Болград е израз на споделеното разбиране и от двете страни за важността от съхраняване на езиковата и културната идентичност на българската общност в Украйна. "Длъжни сме да използваме това приятелство, за да живеем по-добре. Продължаването на тази политика е най-добрата гаранция, че сънародниците ни и занапред ще бъдат мост на сътрудничество на страната с България и ЕС, както и фактор за осъществяване на нейната европейска перспектива", подчерта още българският министър-председател.

Украинският президент изрази благодарност за усилията на българското правителство по време на председателството на Съвета на ЕС в контекста на отношенията между Европейския съюз и Украйна, включително и за макрофинансовата помощ за страна му.

Бойко Борисов и Петро Порошенко оцениха високо традиционните приятелски отношения между България и Украйна, които се основават на силни исторически, културни и езикови връзки. Посочено беше, че това е доказателство, че двете страни взаимно се възприемат като важни и приоритетни партньори.

"Проевропейската ориентация на Украйна, както и споделените евроатлантически ценности, допълнително подсилват тези отношения и създават основа за тяхното по-нататъшно укрепване във всички области от взаимен интерес", заяви още премиерът Борисов.

По време на срещата беше обсъдено и разширяването на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Бойко Борисов и Петро Порошенко отчетоха и увеличаване на броя на украинските туристи, посетили България през последните години - 15 % ръст през 2017 г.

Българският министър-председател Бойко Борисов и президентът на Украйна Петро Порошенко направиха инспекция на ремонтиран участък на международния път Е 87 Одеса - Рени.

При посещението на българския премиер Борисов през май тази година в Киев Петро Порошенко пое ангажимент този участък в Болградска област да бъде ремонтиран. В тази част на страната живеят най-много украински граждани с български произход.