Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с президента на Френската република Еманюел Макрон. Двамата обсъдиха актуалната информация и налагащите се действия във връзка с обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Борисов бе категоричен, че само с общи усилия, дипломация и навременни стъпки събитията в региона могат да се успокоят.

"Трябва да решим този процес дълготрайно - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с хуманитарната криза. В този контекст Турция трябва да се подпомогне, за да може отново да се грижи за бежанците", заяви премиерът.

В хода на разговора бе отбелязано, че Франция е напълно солидарна с Гърция и България, както и че е готова да даде своя принос и подкрепа в усилията на европейците за защита на границите. Френският държавен глава посочи пред Борисов, че в настоящата ситуация трябва да се действа бързо и заедно, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

Двамата разговаряха часове преди срещата на българския премиер с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган в Анкара, на която ще бъдат обсъдени необходимите мерки от спешен порядък за стабилност и мир в региона.

По-рано Еманюел Макрон написа в Туитър:

"Пълна солидарност с Гърция и България, Франция е готова да даде своя принос в усилията на европейците да им бъде предоставена бързо помощ и за защита на границите. Трябва да действаме заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза", написа Макрон в "Туитър".

Радев зове Брюксел за оперативен план

Междувременно президентът Румен Радев призова в телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за приемането на оперативен план за действие по миграционния натиск към сухоземните граници на ЕС, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По думите на президента защитата на външните сухоземни граници на ЕС е от ключово значение за гарантиране на сигурността на европейските граждани и недопускане на кризи вътре в Съюза.

Двамата са обсъдили ескалацията на напрежение в Близкия Изток, която създава рискове за сигурността на ЕС и може да предизвика нова бежанска вълна.

Радев е призовал за своевременно заседание на Европейския съвет, на което да бъдат обсъдени тези въпроси. Румен Радев е напомнил и че предложение за изработването на общ европейски оперативен план за защита на сухоземните граници на ЕС при рязко нарастване на миграционния натиск беше внесено от него още през пролетта на 2017 г., докато представляваше страната ни на заседанията на Европейския съвет.

Българският държавен глава е обсъдил увеличения миграционен натиск и с президента на Гърция Прокопис Павлопулос и е подчертал необходимостта от засилена подкрепа от ЕС към Гърция и България за охрана на външните европейски граници.