Оставката на тримата министри е доброволен акт. В понеделник ще коментирам с коалиционните партньори, заяви премиерът Бойко Борисов, който  коментира във Варна мотива си да приеме оставките на тримата министри - Ивайло Московски, Николай Нанков, Валентин Радев, след тежката катастрофа в Своге, при която загинаха 17 души.

"Новите министри ще ги съгласуваме с колегите от Обединения фронт. Имам идеи, имам предложение. Ще бъдат от ГЕРБ, това си е нашата флота. Имам претенции към още министри, това ще се обсъди като се съберем", така Борисов отговори на въпроса, кой ще заеме местата на Нанков, Радев и Московски.

"Имаше времена, когато на БСП премиерът им играеше хоро, когато бяха загинали в катастрофа войничета. Спомняме си кой беше вътрешен министър тогава", каза той по повод критиките на опозицията и искането за оставка на целия кабинет.

"Има безспорен факт - 17 души са загинали. Има въпроси. Министър Нанков е прекрасен специалист, може би един от най-добрите в сферата. Може ли ние да обясним на хората, че 5 писма са пратени и нямаме сила да отидем и да ги накараме да ремонтират пътя - щели сме да загубим гаранциите, сега загубихме 17 човека. Ще отиде и ще се разхожда там на пешеходната пътека, докато не дойдат да свършат работа. Сиреч, трябва да сме неотклоними от това, когато има риск", категоричен беше Борисов.

"БСП да говорят за строителство просто е смешно. Още им ремонтираме тяхното строителство. Да отидат на мостовете на "Тракия", на "Хемус", от 30-40 години са, да видят какво правим в момента", подкани той опозицията.

"На тяхната съвет тежи това, която са правили или не са правили. Ние трябва да си гледаме нас си", допълни Борисов.

Според него, регионалното министерство е можело да повика полиция, прокуратура да спре пътя. "Можеше. Не го направиха, затова ще се понесе политическа отговорност", обясни той. "Няма да има компромиси повече.Който иска да вози хора, ще си сложи колани. На 3 септември влиза това в парламента.

"Неслучайно всички са на разпит и се повдигат обвинения. Но ние трябва да си понесем тази отговорност, чрез министъра, политическа", каза премиерът. "Колко години говорим за коланите в автобусите?", попита още той.

 Не случайно Манфред Вебер ни вярва. Да види и да разбере, че Черно море е също толкова топло и проходимо като Средиземно море. Всички сме свидетели какво се случва по плажовете на Италия и Испания. Ние просто показахме как се прави, допълни Бойко Борисов. Той

"Само истината, не на фалшивите новини", заяви Борисов. Той говори и за фалшивите новини в световен план какво биха могли да сътворят. И даде пример с канцлерът Ангела Меркел. Той попита спомняте ли си как започна бежанската криза, масирано бе показано удавеното малко дете бежанец. Тогава Меркел каза на бежанците "Елате ще ви спасим" и това и се напомня до ден днешен, смята Борисов и обобщи - впрягат се цели системи, които могат да въвлекат общественото мнение.

Премиерът подчерта, че ако искаме да имаме банкова стабилност и да бъдем на ниво с големите европейски държави трябва да влезем в чакалнята на Еврозоната. Никой не казва да приемем бързо еврото, подчерта той.

Виновен съм, че не послушах Дянков. Той ми каза "Остави една отсечка, българите забравят, нека има с какво да си припомнят какво е било". Но аз не оставих, разказа премиерът.

"По-добре сме от колкото ви обяснявам. В археологията се развиваме много добре. Съветвам ви да отидете до Петрич. Уникално нещо се разкопава на няма и километър от рупите на Ванга. На 8 километра от АМ "Струма". Уникално нещо. Този град са го търсили. Гърците са казвали, че е в Гърция, сърбите - в Сърбия, а то си е там, под един хълм", споделя Борисов.

"Разбира се, можем да имаме много упреци към тези преди нас. Давани са милиарди за оръжия. Сега пак трябва да се дават. След една нова година така ни изсмукаха милиарди директно от бюджета, такъв договор бяха направили", разказва още Борисов.

"Много пъти съм си задавал въпроса защо така се случва, едва ли ще получа отговор. Всичко е купувано без нищо, без договори за поддръжка. Каракачанов се мъчи горкия да държи някакво положение. БСП накрая бяха поръчали два правителствени Еърбъс-а. Сега излизат и почват да говорят. Малко срам, малко памет да имат", каза още той.

"Европа може да се противопостави на САЩ, на Китай, само ако сме единни. Нито Германия може сама, нито Франция може сама. Силата на Европейския съюз е обединението.

Във връзка с инцидента в Харманли с бащата на президента Румен Радев, премиерът Борисов заяви: "Действията на полицаите бяха мърлява работа, бяха хаотични. В един момент съвсем случайно там се озовава местен лидер на БСП. Защо някой от ГЕРБ не беше там", попита председателят на ГЕРБ.

Министър-председателят Борисов бе категоричен, че България е пример как трябва да се охранява външната граница на Европейския съюз. Той подчерта, че редица европейски лидери лично са се убедили в това по време на посещенията си у нас. "По въздух и вода могат да ни приемат в Шенген още сега", заяви премиерът. Бойко Борисов изрази мнение, че в момента международната обстановка е по-сложна от всякога. "Непрекъснато има санкции между най-големите държави и икономики. Тонът между някои европейски лидери се изостри. Свидетели сме на най-мащабните военни учения в Европа от 80-те години насам. Милиарди се дават са превъоръжаване сега вместо за социални услуги, здраве и др.", обясни той и допълни, че само когато европейските страни работят заедно могат да бъдат конкуренти на САЩ, Китай, Русия и т.н.