"Ние сме на етап, в който Русия може да предприеме атака в Украйна по всяко време", каза днес говорителката на Белия дом, говорейки за "изключително опасна ситуация", предаде Франс прес.

"Нито един вариант не е изключен" от американска страна за отговор на подобна атака, посочи говорителката Джен Саки, запитана по-специално за изключване на Русия от SWIFT - сигурна верига за международни банкови преводи.

Саки каза, че украинската криза е изключително опасна и Русия може да започне нападение във всеки един момент, съобщи и Ройтерс.

Блинкън и Лавров се рещат в петък по казуса с Украйна

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне в петък в Женева с руския външен министър Сергей Лавров, за да обсъдят кризата около Украйна, потвърди представител на американската администрация, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Вашингтон изрази безпокойство от днешното съобщение на Москва, че изпраща войски в Беларус за съвместни учения с беларуските военни. Това дава възможност на руснаците "за нов подход, в случай че решат да предприемат бойни действия срещу Украйна", обясни служителят, пожелал анонимност.

Според него Москва може да нападне всеки момент - възможно е през януари или февруари. Същият източник твърди, че Съединените щати са решени да улеснят изпълнението на Минските договорености от 2015 година, с които се урежда конфликтът в Донбас.

Ако Русия обаче увеличи натиска си върху Украйна, Съединените щати ще увеличат подкрепата си за страната, каза същият служител.

Първите дипломати на САЩ и Русия проведоха днес телефонен разговор за кризата около Украйна. Блинкън и Лавров разговаряха по украинската тема по-рано днес по телефона. Държавният секретар Антъни Блинкън е подчертал пред външния министър Сергей Лавров колко важно е да продължат усилията за намаляване на напрежението по "дипломатически път", съобщиха от Държавния департамент.

В прессъобщение от руското външно министерство се казва, че Лавров е поискал от Блинкън час по-скоро писмени коментари по руските предложения за сигурността на Европа и е призовал американския дипломат "да не тиражира спекулации за уж готвеща се руска агресия".

Блинкън заминава днес за Киев, където утре ще увери лично президента Володимир Зеленски в ангажираността на Съединените щати със "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна. В четвъртък държавният секретар ще се срещне с представители на Великобритания, Франция и Германия.

Покана за нови преговори с Русия "за предотвратяване на атака срещу Украйна" отправи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след среща в Берлин с германския канцлер Олаф Шолц.