"Това, което ме тревожи, е разделението на обществото в Република Северна Македония по темата Европейски съюз. Една държава трябва да има много ясна заявка от всички партии, от цялата политическа класа, че това е дългосрочен път". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Четвъртата среща на високо равнище в Солун. Премиерът Борисов посочи, че усилията на Република Северна Македония и Албания в посока на европриобщаването трябва да бъдат огромни и ясни и допълни, че ще продължи да помага на колегата си Заев в тази посока, съобщиха от правителствената пресслужба.

За партньорството с Гърция

Пред представителите на гръцкия бизнес министър-председателят Борисов подчерта успешните взаимоотношения между България и Гърция. Българският премиер изтъкна, че в началото на годината стокооборотът между страните бележи ръст от близо 15 процента спрямо същия период на миналата година и е в размер на 1.7 млрд. евро, както и че гръцкият бизнес работи добре у нас. "Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала. "Много внимавам с данъците. Вече 10 години не пипаме данъци. Инвеститорите знаят това", заяви още министър-председателят.

Като пример за отличното партньорство между България и Гърция Борисов посочи изграждането на газовата връзка. "Това дава десетилетни перспективи напред. Не само България може да направи реална диверсификация, но и други страни. Това ще даде огромен тласък на бизнеса", категоричен беше българският премиер.

Бойко Борисов се ангажира да продължи да помага на колегата си Зоран Заев по европейския път на Северна Македония

Снимка: МС

За бъдещето на Балканите

В речта си по време на форума министър-председателят Бойко Борисов заяви, че Балканите имат голямо бъдеще. "Перспективата е напред - бизнес, туризъм, енергетика - и това го правим. Връщането назад е пагубно", подчерта още премиерът Борисов.

В изказването си българският министър-председател отбеляза и доброто сътрудничество в областта на сигурността и опазването на външните граници на ЕС. Борисов посочи, че страната ни има нула миграция и изрази готовност активната работа в тази посока да продължи.

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че през месец декември във Варна ще се проведе Четиристранната среща между България, Гърция, Румъния и Сърбия, която е традиционна платформа за затвърждаването на регионалното икономическо и политическо сътрудничество.

От своя страна гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис подчерта в разговорите си с премиера на Северна Македония Зоран Заев, че Преспанските споразумения трябва да се спазват, ако Скопие иска да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз, пише електронното издание на атинския вестник "Катимерини".