Германският външен министър Хайко Маас, който е на посещение в Северна Македония, заяви че искането на Франция за промяна на методологията за присъединяване към ЕС в никакъв случай не бива да бъде условие за по-нататъшната евроинтеграция на страната, предаде Гласът на Америка.

Най-могъщата членка на ЕС уверява, че никой в Съюза не поставя под въпрос присъединяването на Северна Македония. Маас заяви днес в Скопие, че мястото на страната е в Европа и че ще подкрепя този процес, както и досега.

Берлин очаква да бъде спазена дадената дума и на Скопие, и на Тирана, като се аргументира, че сигурните Балкани са от стратегически интерес и за Германия, и за съюза.

Хаас смята, че искането на Франция за промяна на методологията за присъединяване към ЕС в никакъв случай не бива да бъде условие за по-нататъшната евроинтеграция на страната. "Подготвят се предложения, но все още не съм видял окончателен документ. За нас, за Берлин е важно предложенията да не предвидат някаква ключова промяна, че се променя нещо ключово. Реформата на този процес е сложен въпрос за ЕС. Смятам, че Северна Македония и Албания са навлезли дълбоко в процеса на присъединяване и трябва да има решение за започване на преговори. Готови сме да говорим за промени в методологията, но не искаме тези дебати, които ще се водят в ЕС, да бъдат условие за започване на преговори със Северна Македония", заяви Маас.

Колегата му Никола Димитров смята, че Македония има три аргумента за това, че заслужава да започне преговори. "Първо, чакахме много дълго, второ, кандидатка сме от 2004 г. и получихме препоръка през 2009 г. Но самото чакане не е добро. Ние сме страна, която преживя политическа криза, която доведе до авторитаризъм. Много направихме през изминалите две и половина години, и ако има европейска енергия на свобода и демокрация на Балканите, това със сигурност е Северна Македония. Трето, решихме нерешимите въпроси със съседите", каза Димитров.