"Учете албански, албанският е език на бъдещето", пише в заглавие скопският вестник "Вечер", като цитира изказване на депутата Артан Груби по време на дискусии в комисии на парламента на Северна Македония.

Албанският език е език на бъдещето, заявил Груби на заседание на парламентарната комисия за евроинтеграция, на която се обсъждаха евроинтеграционните процеси на Република Северна Македония след срещата на Европейския съвет този месец, на която страната не получи дата за преговори, съобщава "Вечер". Тази забележка на Груби бе направена след като депутатите от опозицията реагираха, че нямат слушалки за превод, които са необходими, тъй като комисията се води на албански език. Груби поискал от парламентарните служби да се осигурят слушалки за всички депутати.

Вестникът отбелязва, че остри дебати, съпътствани от чести прекъсвания на изказванията, е имало в парламентарната комисия по външни работи, на която се обсъждал докладът на външния министър Никола Димитров за досегашните евроинтеграционни процеси в страната. Димитров припомнил, че 14 години страната е кандидат за членство с десет препоръки за начало на преговори и нарекъл кандидатурата за членство на Скопие "особен случай".

Димитров заявил, че през 2001 г., когато страната подписа Споразумението за стабилизиране и асоцииране с ЕС, тя е била в една група с Хърватия, а най-добри шансове страната да започне преговори е имало през 2012 г., когато група страни оказвали натиск по този въпрос. Димитров оценил, че ЕС оттогава няма истинска воля за разширяване, тъй като е ангажиран с много въпроси като мигрантската криза, Брекзит и кризата с върховенството на закона в някои страни членки, което според него променя и техния контекст.

След вчерашното си еднодневно посещение в Северна Македония специалнитят пратеник на държавния секретар на САЩ Матю Палмър ще бъде днес в Прищина, съобщава в. "Слободен печат". Съобщавайки за визитата, посолството на САЩ в Прищина информира, че Матю Палмър ще държи реч в националната библиотека на Косово пред студенти и представители на неправителствения сектор.

Кабинетът на косовския президент Хашим Тачи съобщи, че Тачи ще се срещне с Палмър в 13.30 часа в президентския кабинет. Медиите информират, че американският дипломат ще има срещи и с други държавни и политически представители, макар да няма официални информации за такива срещи. Според "Газета Експрес" Палмър няма да се срещне с лидера на движението Самоопределение Албин Курти, който очаква да получи мандат за съставяне на новото правителство на Косово, след като неговата партия спечели предсрочните парламентарни избори на 6 октомври. Причината за това е, че Курти бил извън страната, макар да няма информации къде се намира.