Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря "Иновации и младеж", стана ясно вчера при представянето на отговорните по ресори еврокомисари от новоизбрания шеф на ЕК Урсула фон дер Лайен. В предишния състав на ЕК Габриел беше с ресор "Цифрова икономика и цифрово общество".

Новият ресор на българския еврокомисар предизвика полемика сред евродепутатите до колко е значим и "повишение" или "понижение" е новият ресор на Мария Габиел.

"Мария Неделчева-Габриел получава двойно по-голям ресор от досегашния - не само по отношение на средствата, тъй като в ресора са концентрирани 100 млрд. евро, но и по отношение на отговорности",  заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков пред БНТ по повод ресора.

"Досега този ресор е бил разпределен на няколко еврокомисари - и образованието, и спорта, иновациите, високите технологии. Сега всичко това е обединено в нейния ресор. Това означава, че и по отношение на отговорността, и по отношение на средствата, ние имаме много по-висока позиция от тази, която имахме до момента. Считам, че Мария Габриел я заслужава и съм сигурен, че ще се справи много добре. Тя влиза с летящ старт в тази ЕК, след като имаше много добро представяне в предишната", подчерта Новаков.

Според него е жалко да се води дебат дали ресорът на Мария Габриел е повишение или понижение.

Евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Витанов смята, че са били създадени свръхочаквания за ресора, който България получи.

"Това е така заради премиера Борисов, който отказа позицията на Върховен комисар по външна политика и сигурност и останахме с впечатление, че нещо голямо се готви за България", поясни Витанов пред БНТ.

Той добави, че ресорът е значим, защото в него са програми като "Еразъм+", "Хоризонт 2020" и неговото продължение "Хоризонт Европа" и добави, че се надява Мария Габриел да го изпълни със съдържание. "В сравнение с други, нашият ресор изглежда ясен, но не трябва да мерим всичко в пари както прави Борисов", коментира Витанов.

Евродепутатът каза още, че е фактът, че в новата ЕК има повече леви представители е нещо положително.

"Чрез социалистите и социалдемократите в комисията ЕС ще се приближи до реалните проблеми на хората и ще се работи за тяхното решаване", добави той.

Петър Витанов уточни, че е гласувал срещу избора на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК и добави, че отчита като положително, че тя се стреми да намери баланс в комисията, включително и географски. "В новата ЕК има и откровено неясни ресори като "Равенство" или "Демография и демокрация", други пък се дублират. Надявам се във времето те да се изчистят и уточнят", каза още Витанов.

"България може да бъде много доволна, получихме силен ресор. Ще управляваме много пари и нашият еврокомисар получи заслужена оценка от председателя на ЕК за предходния мандат", заяви и евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред bTV.

"Това, което ни се предостави, обединява два съществуващи ресора. Третият по големина бюджет в ЕС след земеделие и кохезионна политика. Само по програма "Хоризонт Европа" са предвиден над 100 млрд. за следващия програмен период", допълни Радев.

Евродепутатът от БСП Иво Христов обаче не сподели ентусиазма му. По думите му имаме "деградиране на България в йерархията на ресорите". 

"Ресорът събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно. Иновациите не са приоритет само на младежта. Мнозинството се опитва да блъфира общественото мнение, казвайки, че имаме много пари", коментира Иво Христов.

Както знаем 95% от парите за иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме в България да привлечем инвестиция по тази тема? От този ресор нищо няма да стигне до нас", заяви евродепутатът.

"Ресорът показва, че има много голяма амбиция в ЕК и големи очаквания към Мария Габриел, защото това е един от модерните ресори, които предполагат много активна работа", на мнение е евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки ресорът на Мария Габриел може да е полезна за България.

"Българското общество има нужда спешно от достигане на технологичното развитие. Тя има желанието и амбицията и ще се справи. Въпросът не е каква част от парите ще се разпределят, а българските организации да могат да защитят своя интерес, катокандидатстват по различните програми", заяви Джамбазки.

Очаквано задоволство от ресора на Мария Габриел изрази и просветният министър.

"Досега двама комисари отговаряха отделно за научните изследвания, за образование и култура. Изключително голям ресор, смело решение, в първия момент като прочетох наименованието на ресора, не разбрах, че е толкова голям и не повярвах, че в него се включват и образование и наука, въпреки че има твърдение, че няма общностна политика, особено в областта на научните изследвания", коментира Красимир Вълчев по БНТ.

Той подчерта, че голяма част от големите научни изследвания не само в Европа, но и в световен мащаб се извършват благодарение на финансирането от ЕК. Бюджетът на "Хоризонт Европа", както ще се казва наследникът на "Хоризонт 2020", ще бъде голям, още по-завишен ще бъде бюджетът на програмата "Еразъм", каза Вълчев.

Безспорно ресорът на Мария Габриел е ориентиран към бъдещето, коментира политологът Анна Кръстева пред bTV

"Много от коментаторите разбират иновациите като технологични. Самото понятие обаче е много по-широко. Съвременната европейска младеж показа, че може да прави демократични иновации, които поставиха такива предизвикателства пред институциите, че те вървят по пътя, очертан от младежите", каза политологът.