Предложената от ПП за здравен министър - проф. Асена Сербезова, заяви, че нейната кандидатура за поста все още не е факт, защото "предстои съгласуване с коалиционни партньори, трябва да бъде уважена тяхната воля". 

"Не бива да се подценява и омаловажа гласуването на народните представители в парламента", коментира тя предпазливо в интервю по NOVA.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз обаче е единственото име, което се завъртя в публичното пространство като министър на здравеопазването, а от ПП признаха, че никоя от формациите не е искала да вземе здравното министерство.

"Не бива да се подценява и омаловажа гласуването на народните представители в парламента", коментира тя предпазливо в интервю по NOVA.

Все пак Сербезова очерта какви принципи ще следва като евентуален здравен министър. Попитана дали ще бъде смела във вземането на решенията, проф. Сербезова каза: "Здравният министър трябва да поеме отговорност. Да обяснява решенията като търсен ефект. Когато променя дадена заповед, да обяснява защо я променя. Тази информация е дължима към обществото".

"Моментът е труден, борим се с поредната вълна на пандемията. Но това, че някакъв момент е труден, не трябва да ни предпазва от това да извършим гражданския си дълг. Идва момент, той отдавна е назрял, че всеки от нас, ако иска да сътвори по-добре бъдеще, трябва да загърби лично его, размисли и мисли. Това, което ни предстои, не бива да ни плаши", коментира тя.

"Умолявам всеки един, който води партии в парламента, да се опита доколкото е възможно да подпомогне това, което ще се случи, и да има дух на сътрудничество. Видяхме разделението "за" и "против" ваксините. Като че ли се опитаха да разделят медицински съсловия, различни професии", заключи номинираната от ПП за здравен министър.

Тя обобщи, че нивото на информираност на хората, като пациенти, е много ниско. "Нямаме здравното образование, което е необходимо. Аз го възприемам като нормално в някои хора да има страхове и някои мерки няма да ги разбират. Въпросът е да се намери баланс на интересите на всички и най-вече на интереса на обществото и държавата, които трябва да оцелеят и да преминат през тази криза", каза тя.

Асена Сербезова се изказа и резервинато за предлагани структурни промени от служебния екип на МЗ, като последната идея беше Педиатрията да се премести в бившата Правителствена болница, а новата детска болница да бъде построена в двора й.

"Завъртяха се в пространството идеи за преструктуриране на лечебни заведения. Смятам, че към реализирането на тези идеи трябва да се пристъпва след внимателен анализ, внимателно слушане на всички заинтересовани страни, преценяване на рискове и ползи, какъв ефект ще бъде постигнат. Първите стъпки могат да се преценят, след като се видят какви действия са предприети досега и как са отразени те като резултати", категорична е бъдещата министърка на здравеопазването.