Търсим решение на това, че България не ползва азерски газ, който в момента е три пъти по-евтин от газа, който ползваме от "Газпром". Това е решението, което търсим. Опитахме с текущото ръководство на "Булгаргаз", то извади вода от девет кладенеца да ни обясни защо такова решение не е възможно и вместо да защитава българския интерес и да работи да се намери такова решение, седи и обяснява, че няма смисъл въобще даже да се пробваме и такова решение е абсолютно невъзможно. Това заяви в предаването "Панорама" вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в коментар за смяната на борда на директорите на "Булгаргаз". 

Запитан дали с тези уволнения, властта не връща посредниците в газовите сделки, Василев отговори:

"Какви посредници? Как могат да бъдат върнати посредници по договори, в които "Булгаргаз" има директно споразумение с азерската компания и с "Газпром". Тук няма посредници по пътя".

Вицепремиерът отрече да има "война" между кабинета и президента, заради критиките на Румен Радев след смяната на ръководството на "Булгаргаз".

"Аз честно казано приемам това, което президентът каза, като конструктивна критика. Той се притеснява по една или друга причина за начина, по който е направено определено уволнение. В случая на директорския борд на "Булгаргаз". Според нас този начин е правилен, видяли сме достатъчно информация, за да преценим, че този конкретен борд не си върши работата да защитава българския интерес", заяви Василев.

По думите на вицепремиера, единственият регулатор, в който са започнати промени е КЕВР.

"И тези промени са двама души с изтекъл мандат да бъдат подменени с нови членове", уточни Асен Василев.

Финансовият министър коментира и отменения от съда български списък по закона "Магнитски".

Когато беше приет законът "Магнитски", имаше огромна опасност за българската икономика. Правителството даде инструкция на държавните предприятия да не се "заразят" от работа с тези хора, обясни той.

Със сигурност ще обжалваме, докато влезе законовата рамка, допълни Асен Василев.