Българите не мислят за избори, а за увеличението на цените. Трендът е към отказ от участие във вота, заяви социологът доц.д-р Антоний Гълъбов. Той прогнозира, че ни очаква рекордно ниска избирателна активност и никой не може да спечели президентския пост от първия тур. Анализаторът коментира и новата партия на Кирил Петков, като я нарече "технологичен продукт на разочарованите инвеститори в "Да, България", който този път е бил зле и набързо сглобен. И още какво каза социологът за политическата ситуация в страната и отминалата визита на делегацията от Европейския парламент, вижте в интервюто му пред Dir.bg.

 - Нова партия - нов късмет за българите. Така ли да обобщим появата на политическата сцена на формацията на двамата бивши министри?

- Много добре е да не ни спохождат такива нови късмети. Късметите в конкретния случай не са дори в баница или в торта, а се продават някак на улицата. Ако изляза от метафората на късмета, става дума за чисто технологичен продукт, политически инженеринг, този път зле направен, набързо сглобен, много нервно представен и ми се струва, че дори и онези, които не са проследили конкретните детайли по сглобката на този проект, усещат, че всичко това е много кухо. Не само заради лицата, които са изправени отпред, не само заради сглобката на тази коалиция, това не е политическа партия, това е предизборна коалиция от партии. Всичко това изглежда като "направи си сам" - много семпло, много агресивно и без почти никакво съдържание.

- Защо е това бързане, според Вас?

- Тъй като се пренасочиха финансови потоци. В България се води корпоративна война. Тази корпоративна война изведе на преден план определени политически субекти, които бяха пакетирани като партии на прогреса, партии на промяната - сега започна разопаковане на пакетираното. Агресивни, корпоративни интереси, които не бяха удовлетворени от досегашните си представители и набързо сглобиха нещо друго, към което се насочват нови, не само финансови потоци. Тук трябва да имаме предвид нещо много важно - "Продължаваме промяната" е коалиция, която има изяснен профил на корпоративен вот.

Това е генерационен проблем. Това е едно поколение, което успя да се облагодетелства в неправителствения сектор, успя да генерира финансови приходи, но което сега иска власт. И я иска веднага. Така че, става дума за набързо сглобена конструкция, която трябва да поеме някак разочарованието на инвеститорите в предишните проекти. Картината е много грозна всъщност, но опитите тя да бъде пакетирана като нещо розово и симпатично, продължават.

- Мнозина анализатори предричат, че най-потърпевши ще бъдат от "Демократична България" на изборите. Вие на това мнение ли сте, или пък очаквате те заедно с Петков и Василев да се стремят към управлението?

- ДБ ще бъде основният потърпевш, тъй като профилът на коалицията "Продължаваме промяната" е същият. ИТН ще понесе някакви електорални щети в България, но не и извън България. Докато ДБ е в състояние на скачени съдове с този проект. Не само като финансиране, но и като профил, и като политически заявления, и като "няма ляво, няма дясно" от "Да, България". Ако някой наистина иска да разбере за какво става дума, трябва да си отговори на въпроса защо Кирил Петков и хора около него, като учредители на "Да, България", напуснаха. Там е разковничето на тази ситуация. ДБ ще понесе щети и точно затова Христо Иванов изчезна, изненадващо на преден план излезе Атанасов, но той, тъй като няма какво да каже, всъщност удължи паузата.

- Тогава припомнете - защо Кирил Петков напусна "Да, България"?

- Когато беше създадено това движение, то беше изцяло финансирано, подпомагано от г-н Прокопиев, от всички структури, свързани с това поколение. В един момент именно Кирил Петков заедно с хора, които се представиха като никога неучаствали в никакви политически проекти, в един момент те се оттеглиха от "Да, България". Сблъсъкът на тези интереси - тук не става дума за идеология, тук става дума за интереси, те са в основата на отношенията между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", тъй като в ДБ "Демократи за силна България" изчезна практически като политически субект, Зелените останаха твърде чувствителни, твърде интелектуални, твърде свързани със собствената си мисия, за да участват в тези корпоративни интереси, и на преден излезе онази част, от която е "Да, България".

- Създателите на "Да, България" сега са се преориентирали към проекта на Кирил Петков?

- Точно така. И спонсорите им - тук става дума за пари, тук не става дума за идеология. Става дума за пари, които са блокирани. Пари, които са под запор и имоти, които са под запор. Общо в България в момента става дума за 3 милиарда лева, които са в различен режим на ограничение. Техните собственици си искат парите. Тук няма идеология и политически партии. Тук има оголени корпоративни интереси, които са готови на всичко.

- Социолозите обаче им дават обаче някъде около 10%.

- Аз съм социолог от 34 години и мога да кажа, че онова, което колегите измерват, няма да има нищо общо с онова, което ще видим и на 14 ноември, и на 21 ноември.

- Какво ще видим?

- Ще видим ниска избирателна активност. Колегите измерват временни нагласи, включително с декларации за скандално висока избирателна активност. Моите опасения са, че българските граждани няма да излязат да гласуват.

- Твърди се, че именно избори "2 в 1" вдигат избирателната активност?

- Нищо не вдигат, нищо няма да вдигнат. Тъй като винаги по-важните избори са били изборите за парламент, а не изборите за президент. Трендът е към отказ от участие в избори. Ако колегите познават българското общество, би трябвало да си дават сметка, че българските граждани са, меко казано, разочаровани от редовните и извънредните парламентарни избори, които имахме през годината.

Аз се опасявам от избирателна активност, която ще слезе около 2 500 000. Ние имахме на 11 юли малко над 2 700 000 избиратели. Ако слезем на 2 500 000, това означава, че политическата криза влиза в нов етап.

- Това няма ли да е добре за старите партии, чиито ядра се втвърдяват в такива ситуации? Вашите колеги отново прогнозират най-много проценти за ГЕРБ.

- Това няма да е добре за никого. Това няма да е добре за България. Да, абсолютно сигурно е, че ГЕРБ/СДС ще запази, най-вероятно ще увеличи подкрепата си, но това не е добре за българската демокрация като цяло.

- Тогава как я подреждате картината след изборите?

- За първи път от много години колегите от демоскопските агенции не се ангажираха с прогнозни резултати преди 11 юли. Те продължиха да коментират сондажи, а не предизборни прогнози. Никой не се ангажира с разпределение на силите. Най-вероятно отново ще бъдем свидетели на същото.

- Въпреки че Слави Трифонов обвини социолозите, че, както винаги, не са познали.

- Станислав Трифонов е един от много български политици, които упрекват социолозите за всичко. Моите колеги правят това, което могат. Огледалото не е витрина, така че в това отношение обвиненията към тях не са коректни. Те измерват онова, което хората им казват. Съвсем друг въпрос е дали онова, което хората казват, ще се превърне в реалност на 14-и и на 21-ви ноември. Аз се опасявам, че ще слезем на ново дъно на електорално участие. Това ще означава тотална загуба на легитимност на парламента, а най-вероятно и на бъдещия президент.

- А като заговорихме за президентски избори, съвсем прясна е новината от ДПС. Какъв знак дават те, че за първи път като партия се готвят да издигнат своя кандидатпрезидентска двойка? Досега само са давали подкрепа, но не са издигали кандидатури.

- Така е, но нека да разположим това решение на ДПС в един малко по-широк контекст. Румен Радев си позволи в последната година и половина да атакува всички други власти - законодателна, изпълнителна и съдебна. Трябва да видим какъв е отговорът на политическата система на атаката на Радев. Малко по малко, за публиката много бавно, с много голямо закъснение започват да се появяват кандидати.

Г-н Костадинов най-вероятно ще олицетвори един по-радикален, по-търсещ свое представителство националистически вот. ВМРО също заявиха, че ще издигнат свой кандидат. ДПС заяви, че ще издигне свой кандидат за първи път от много години, което означава, че тук имаме следваща стъпка в противопоставяне срещу агресията на Радев.

"Демократична България" ще бъде принудена да издигне свой кандидат, тъй като не успя да постигне съгласие с продължаващата промяна. Така че, малко по малко, политическите формации ще се изправят срещу Радев. Това ще генерира една съвсем различна ситуация.

- С други думи - ако не спечели на първия тур Румен Радев, на втория ще му бъде много трудно, защото всички ще са срещу него?

- Никой не може да спечели на първи тур. Нека да сме напълно ясни в това отношение и да не заблуждаваме хората. За да бъдат спечелени на първи тур президентски избори, това означава да са гласували 50%+1 от имащите право на глас и 50%+1 да са подкрепили една и съща президентска двойка. Ние нма да имаме такава ситуация на 14 ноември. Важният избор е 21 ноември за президентските избори - точно заради това екипът на Радев предпочете президентските избори да съвпаднат с първи тур, а не с втори тур. Но онова, което е изключително важно в момента да се разбере, е, че ГЕРБ/СДС най-вероятно ще издигнат широка кандидатура, а не тяснопартийна.

Ясно е, че в тази ситуация ДПС няма издигне партийна кандидатура - ще издигне авторитетна, разпознаваема личност, свързана с либералните ценности, най-вероятно българин, но това няма да е партийна кандидатура. И това пространство започва да свива все повече и повече възможностите на Румен Радев, който отказва да бъде кандидат на БСП, отново тръгва като независим. Нека не забравяме, че той си позволи през февруари месец да заяви, че ще се кандидатира, за да окаже влияние върху парламентарните избори на 4 април. В момента Радев не е припознат от никого и е изключително важно да се види по какъв начин ще реагират на агресията, която година и половина виждаме срещу цялата политическа система в България. Истината е, че хората не мислят за избори.

Това, което измерват колегите, няма отношение към реалното поведение на хората. Българските граждани са притеснени от увеличаването на цените, от новата вълна на заразата, от неяснотата какво ще се случва през следващите месеци, от липсата на работещи институции, от агресията на второто правителство на Радев. Това е дневният ред на обществото. За съжаление, българските граждани не мислят за избори.

- И насред цялата предизборна ситуация у нас пристигна делегация от Европейския парламент, за да ни предупреди отново да вземем мерки за голямата корупция и зависимостта на медиите. Полезна ли ни беше тази визита на евродепутатите?

- Разбира се, че не беше полезна. Тази група европейски депутати са части от различни групи от различни части на ЕП. Ако мога да си позволя напълно да изразя отношението си към тях - това е форма на политически туризъм. Преди три месеца и половина обявиха, че ще дойдат, може би заради хубавото септемврийско време. Когато става дума за държава, член на ЕС, която излъчва изключително тревожни сигнали, когато в ЕП депутати си позволяват да говорят за това, че има държава-член, която е потънала в корупция, не спазва върховенството на правото и свободата на медиите - не се изчакват летните отпуски на евродепутатите, за да посетят тази страна.

Никой не може да ме убеди, че за ден и половина присъствие на 7-8 европейски депутати в България, това е някаква форма на парламентарно взаимодействие. Така че, присъствието на тези хора трябва да бъде напълно игнорирано. Доброто желание на българските институции да се срещнат с тях или да използват това посещение като форма на предизборна кампания, е въпрос на личен избор.

Разбира се, че г-н Радев ще се възползва от това. Разбира се, че различни журналисти, смятащи себе си за говорители на свободното слово, се възползваха от това. Но, ако зависеше от мен, никой не би трябвало да обръща сериозно внимание на посещението на тази група депутати от Европейския парламент в България. Това не означава нищо.