Има риск партийната битка на парламентарните избори да затъмни президентската в изборите "2 в 1", изрази опасения политическият анализатор доц.Татяна Буруджиева пред Dir.bg. Според нея партиите се бавят да издигнат своите кандидат-президенти, за да изберат точно тези личности, които ще ги издърпат напред с мажоритарните си качества и в парламентарния вот. Изборът на Кирил Петков и Асен Василев да излязат от кабинета за политолога разкрива, че амбицията им за политическа кариера е по-голям от този да бъдат просто служебни министри. Буруджиева е категорична обаче, че Петков и Василев не са скачени съдове с президента.

- Очаквахме двамата министри на икономиката и финансите да отсъстват от новия служебен кабинет. Сякаш съспенсът предварително изчезна. Други промени в служебния кабинет очаквахте ли?

- Логично беше президентът да не прави промени в служебния кабинет. Фактът, че има такива, означава, че тези хора предпочитат да направят проекта повече, отколкото да останат служебни министри. Така че нямаше особена изненада, очакваше се от техните изявления, че това може да стане.

Ако се съди по интервютата на председателя на "Екогласност" - опитите им да търсят партия с регистрация за участие в изборите, ясно показва, че промените се дължат не толкова на президента, колкото на желанието на тези хора да се впуснат в политическия живот. Още повече, че в своето слово президентът ясно поиска, и от министър-председателя на служебния кабинет беше обещано, че те ще следват политиките, които следваше и предходният кабинет. Така че, промени логично можеше да се очаква да няма. Новината се състоя заради желанието и амбицията на едни личности да се пробват на терена на политическите партии.

- Вие на кое залагате повече - президентът да се дистанцира и да няма общо с техния проект, или, че новият проект ще е президентската партия?

- Изглежда като такава. Първо, че самият президент се дистанцира официално от такъв възможен проект преди той да стане още. Второ, Кирил Петков, ако не се лъжа, заяви, че ще се дистанцират от президента пък и те. Но както и да се случват нещата, каквито и да са фактите, проблемът е, че тази кампания до голяма степен ще бъде кампания на интерпретациите и струва ми се, че те няма да заглъхнат в посока на това, че се създава президентска партия. Независимо от това дали фактите ще са такива.

- Тоест, хората ще ги възприемат през цялото време като скачени съдове?

- Хората ще правят връзка, макар че истината е и струва ми се, че ще стане ясно, че те не са толкова скачени съдове, включително от електорална гледна точка. Президентът, на практика, може да им предаде сила - фактът, че те са били в служебното правителство, че се ползват от рейтинга на това служебно правителство и че хората ги забелязаха като министри от това служебно правителство, вече е един бонус, който те получават от президента.

Но дали президентът ще получи бонус от тяхното пребиваване в политическия свят, за мен е много съмнително. Така че, няма скачени съдове, но общественото мнение има това свойство да създава връзки и след това да търси доказателства за тези връзки. И това ще се случва в тази кампания.

- Къде ще се позиционират, според Вас? И кого застрашават те от политическите формации в парламента?

- Логично е те да се появят в този момент преди изборите точно заради невъзможността на партиите на протеста да създадат на два пъти правителство. И ми се струва, че точно това ще търси тази бъдеща нова партия - да покаже, че хората могат да продължат да търсят нови лица и нови възможности за тази промяна. Дали това ще се случи, аз съм по-скептична. Поради простата причина, че трябва да видим ясно кои хора ще бъдат в листите им, защото ние сега знаем само две-три имена. Дали това ще бъдат хора, които ще увлекат избиратели, които досега не са гласували. По-скоро, според мен, се търси преструктуриране на мотивацията във вече съществуващи избиратели. Което не може да им донесе много сериозен и много голям успех. 

Вляво по-трудно ще се настанят, въпреки че те търсят, според мен, начин да се настанят и вляво, и вдясно, но щетата ще бъде много повече вдясно. Заявката на г-н Петков, че те ще правят десни политики с ляв ефект, ме остави направо безмълвна. Даже не знам как да коментирам подобни послания, политически най-вече. Такъв краен популизъм досега не сме наблюдавали в политиката. Доколко и как, ще решат избирателите.

Първо, дали ще има достатъчно активност на вота заради всичко онова, което се случи тази година. Второ, до каква степен, особено десните, ще успеят да оградят своите избиратели от появата на тази партия, защото, каквито и декларации да прави тя и нейните представители, те са десни хора. Това са хора, свързали имената си със създаването на "Да, България". Неслучайно "Демократична България" се опита няколко пъти да преговаря с тях, поне това, което се видя в публичното пространство, да търси възможност заедно да се явят на избори. Защото, според мен, щетата ще бъде по-силна вдясно.

Вляво - нямам представа как точно ще реагира БСП и ръководството й спрямо новата партия. Спрямо Радев те са изявили вече своята позиция и ми се струва, че по-трудно биха могли да се очакват там промени, но спрямо тази партия.

Аз съм сигурна, че много трудно леви избиратели ще припознаят точно този тип политики. Едно е да харесваш един министър, съвсем друго е да си промениш гласуването. Много по-логично е десни избиратели да ги припознаят. Много интересно ще бъде как ще се структурира тази партия, какво ще търси като хора и структури по места, които ще работят. И тогава вече ще можем да кажем каква ще е щетата и къде ще е по-голяма - за десницата или левицата. Като се види по места какъв типаж са хората, които Петков и Василев ще привлекат в своите структури. 

- "Има такъв народ" ще понесе ли щета и какво бъдеще го очаква?

- "Има такъв народ" загуби от начина, по който се държеше в политиката дотук. По-скоро електоралните нагласи ще се върнат към нивата си и към структурата, която показаха през април. И това означава, че ИТН също може да бъде заплашен от появата на тази партия. Всичко ще зависи от това доколко хората ще припознаят в този проект на министрите възможността да се изгради след това правителство. Ако българските избиратели решат, че това са хората, които могат по някакъв начин да направят спойката, е едно. Тогава най-застрашени би трябвало да бъдат наистина ИТН. Но аз лично смятам, че техните избиратели не са онзи тип избиратели, които ще припознаят тази партия и тези типажи на лидери, които се очертават в тази нова формация.

- Как тълкувате думите на Корнелия Нинова за това, че ще издигнат още номинации за президент, при положение, че пленумът на БСп преди доста време потвърди подкрепа за Румен Радев? И дали сега тази ревност би се уталожила, след като Радев се разграничи от служебните министри?

- Да се надяваме, да. Защото за избирателите на БСП и за резултата на партията е много важно двете кампании да са в синхрон. За самата БСП Радев и неговата кампания само могат да донесат ползи. И освен това, едно разцепление на левите избиратели в никакъв случай няма да помогне за повишаване на резултата на социалистическата партия на изборите. А, според мен, БСП се нуждае от това и то ще бъде търсено от неговото ръководство. Това е политическата логика - БСП ще търси някакъв по-сериозен резултат от този, който показаха и който мисля, че е най-ниският в историята на БСП в последните 30 години.

- Само месец остава до президентската кампания в избори "2 в 1", а имаме само един кандидат, който е действащият президент. Големите партии не са издигнали още кандидатурите си. Това торпилира ли отсега равния старт и предизвестява ли крайния резултат?

- Никога не е равен стартът, когато един действащ президент се кандидатира за втори мандат, винаги той е с по-голяма преднина. Не бива да забравяме, че в предишната кампания в последния момент научихме кандидата на ГЕРБ.

Истината е, че при избори "2 в 1", особено на първи тур огромно значение ще играе партийната подкрепа. Появата на нова партия ще стимулира повече кандидатури, защото логично е партиите да си издигнат собствени кандидати, които с мажоритарната си кампания и с личното си присъствие в кампанията, ще могат да дадат повече шанс на партиите си за по-добро представяне.

- Кандидат-президентите да дърпат напред и самите формации?

- Да, да дърпат самите партии. Така че, избори "2 в 1" на първи тур стимулират повече президентски кандидатури. Но пък това поставя въпроса за втория тур. Вторият тур ще покаже вече наистина способностите и мажоритарните възможности на различните кандидати.

Подозирам, че партиите се бавят в обявяването на кандидатури, защото трябва много внимателно да ги изберат, тъй като в момента битката между политическите формации става много ожесточена - да си запазят избирателите, да привлекат нови избиратели, конкуренцията между тях е много голяма, тъй като те всички са в едни групи с близост помежду си от около процент. Предполагам, че това ще са нагласите, както на предишните избори.

Това страшно много ожесточава битката и силно се надявам президентските кампании да не бъдат затъмнени от тази партийна битка и да не бъдат подчинени на нея. Защото президентът на България е съвсем различна фигура, с много различни функции от тези на изпълнителната власт и на парламента.