Влизането на новата партия на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев ще се отрази позитивно на изборите, тъй като не само ще изкара негласуващите, а ще мотивира и останалите политически сили, които намират в нейно лице конкуренция. Такава прогноза направи журналистът и политически анализатор Иван Бакалов пред Dir.bg. Според него зад двамата не стои никой, освен тяхната амбиция, те не са марионетки и това е поредната теория на конспирацията. Бакалов е категоричен, че ако президентът искаше да прави партия, неговата формация нямаше да има никаква конкуренция и щеше да спечели изборите. ИТН си имат твърд електорат, който не харесва ДБ, ГЕРБ, БСП и Мая Манолова, така че ще останат на политическата сцена, коментира Иван Бакалов.

- Новият проект на служебните министри - по стъпките на "Има такъв народ", поредната партия, много или малко са тези 8-9%, които му дават още на зелено социолозите?

- Първо за социолозите. Имат големи издънки. На изборите през април нямаше нищо вярно в техните прогнози. Те не разбраха какъв ще е резултатът на ГЕРБ, какъв ще е на БСП, "Демократична България", не разбраха, че "Има такъв народ" ще стане втора политическа сила, а за изборите през юли предвиждаха малка преднина за ГЕРБ пред ИТН - стана обратното. Така че, изобщо да не разчитаме на социологически прогнози. Пък ако говорим за президентски избори, на миналите президентски избори почти всички агенции предвиждаха 7 до 9 пункта преднина за Цецка Цачева. Така че, да не ги вземаме насериозно. Какви са причините - не ми се влиза в обяснения.

Сега, с кого да сравним новия политически проект? Всеки нов политически проект или всяка новосъздадена партия - това са някакви хора, които искат нещо да променят. Така беше и с "Има такъв народ". И те си имат твърд електорат и ще останат. Някои си мислят, че са еднодневка - "хайде, минали и заминали", защото не станало правителство. Те си имат твърд електорат, има хора, които си държат на тях, които са против "Демократична България" и против Борисов, и против БСП. И такива ще има, и те ще имат присъствие в следващия парламент.

- Тоест, не вярвате, че този нов проект на Кирил Петков и Асен Василев ще детронира ИТН?

- Доста разпарчетосано е политическото пространство, доста разделено, на много фрагменти и не се знае кой ще има преднина. Но ето, появяват се едни хора, които имат желание нещо да променят и правят партия. И, разбира се, понеже има доста други партии и техни привърженици, те започват да нападат новопоявилия се, защото виждат в него някакъв съперник, някакви възможности да измести други, да им вземе гласове.

Аз мисля, че е добре, че те се явяват сами, без да правят коалиция с "Демократична България" и който и да е друг. Добре е, че не правят коалиция с тях или с Мая Манолова, защото новият им проект - не знам защо всички го наричат проект, нова политическа сила, партия - та, когато те се явяват като нови лица, сами на избори, могат да изкарат избиратели, които досега не са гласували и не са харесвали никого от сегашните. Ако те се коалират с някого от сегашните, тези хора пак ще си останат вкъщи. Сега могат да излязат и да гласуват и нови хора, които на последните избори не са участвали.

Така беше и с НДСВ навремето, точно 20 години оттогава. Появи се нова партия и за два месеца се създаде. Един цар беше лицето, едно-две познати имена, и то не много познати, и взеха 42% на изборите. Освен това им пуснаха и две партии, ментета, които им наподобяваха името и цветовете - и те взеха 6% общо. Тогава на избори се явиха 4,5 млн. души. Ние тоя рекорд не можем да го минем. Сега се надяваме новата партия да изкара поне 100 000-200 000 повече избиратели да гласуват.

- Един вид, ще изиграят положителен ефект върху активността?

- Това ще изиграе положителна роля и за активността, и върху останалите партии, някои от които се чувстват така, все едно с нотариален акт притежават местата в парламента или част от избирателите. Нека се почувстват застрашени! Нека малко да си променят високомерното отношение към други партии. Като ги гледа човек как се обиждат едни-други... Те минираха възможността, след тези караници и обиди, да направят правителство и в следващия парламент, освен че се провалиха в този. Като казвам позитивна роля, имам предвид влизането на нова партия в изборите.

- А вярвате ли, че тази партия наистина не е сглобена с благословията на президента, което и двете страни отричат?

- Президентът имаше всички възможности, ако иска да прави партия, да се откаже от президентската надпревара и да направи партия. И с такава сила на подкрепа нямаше да има никаква конкуренция.

- Той вече щеше да повтори ефекта НДСВ и Сакскобургготски?

- Абсолютно. Той можеше без никаква конкуренция да направи партия и да спечели избори, както стана през 2001 г. Обаче, очевидно, че не се нагърбва с партийно строителство. А зад тази нова партия виждам амбицията на двама души, млади, образовани и нищо лошо не мога да кажа. Не са марионетки. У нас всичко е теория на конспирациите. Слави Трифонов бил марионетка на някакви от задкулисието. Кои са пък тези от задкулисието, иди, че разбери! Ама щял да стане нова патерица на Борисов, ама БСП щяла да стане нова патерица на Борисов - е, два пъти минаха избори и се видя, че това не става. Аман от теории на конспирацията!

- Добре, но как разчитате това послание за десните политики с левия ефект?

- Ако започнем да броим репликите на Борисов какви глупости е изричал... Аз не бих го нарекъл глупост, той /б.р. - Кирил Петков/ искаше да покаже - "ето, аз не съм ляв, обаче направихме нещо за пенсионерите" или "поне имаме желание" и така нататък. Какво има да се заяждаме какво е казал!

- Две малки партии обаче без електорална тежест ще си дадат регистрацията на "Продължаваме промяната". Дали това, че "Волт" и "Средна европейска класа" вече са присъствали в политическия живот, не отнема от ореола на новото начинание и неговите създатели?

- Пак ще дам пример с НДСВ - яви се на избори с регистрацията на някаква женска партия, световно неизвестна, от петима души, един файтон. И така спечели изборите. Не казвам, че тук сега ще стане точно същото, но нищо от това. Ето, Васил Божков, и той се яви през април с регистрацията на друга партия. Има такива случаи, има определено време, период, през който трябва да се регистрира, и не става по друг начин.