В битката за София интригата е за второто място - под процент разлика. Очаква се избирателната активност да е около 41%. Това сочат данните от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от "Алфа Рисърч", по поръчка на bTV.

Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Електоралните нагласи са както следва:

  • Васил Терзиев, ПП-ДБ и "Спаси София"- 29,8%
  • Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС - 21,1%
  • Ваня Григорова, БСП - 20,2%
  • Деян Николов, "Възраждане" - 10,2%
  • Вили Лилков, коалиция КОД - 8,3%
  • Ивайло Вълчев, ИТН - 3,4%.

"Комфортна преднина от около 29,8% за кандидата на ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев. Антон Хекимян - ГЕРБ-СДС - 21,1% и Ваня Григорова, подкрепена от БСП, "Левицата" и други партии - 20,2%. Под процент разлика между вторите двама", каза социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ, ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни преди изборите или в самия изборен ден, може ситуацията да бъде пренаредена.

Един от големите залози на местния вот в неделя е избирателната активност. Проучването на "Алфа Рисърч" пргонозира около 41%.

"Има още около 20%, които се колебаят. На местни избори мобилизацията е малко по-слаба отколкото на парламентарни, но зависи от характера на надпреварата. Където се усеща предрешена надпревара, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на кампанията има увеличаване на залога, по-силни кандидати и неизвестност на резултата, интересът започва да се покачва", коментира социологът Боряна Димитрова.