Социалистите решиха да продължат преговорите с "Има такъв народ", но да излъчат служебния кабинет, ако самите те получат мандат за съставяне на правителство. При втората хипотеза БСП най-вероятно няма да променя състава на служебното правителство.

За да продължат да разговарят с ИТН обаче и да дадат подкрепата си, от БСП държат техните приоритети, около които имат съгласие с мандатоносителя, да бъдат оформени в писмен вид. За целта пленумът даде мандат на ръководствата на партията и парламентарната група да продължат разговорите с ИТН. 

"Ако правителството бъде внесено в петък в президентството, вероятно ще се гласува другата седмица, така че дотогава продължаваме разговорите с "Има такъв народ" за уточняване по политиките", коментира пред медиите соцлидерът Корнелия Нинова малко преди гласуването на решенията.

"ИТН предложиха политическа декларация, но Националният съвет намира, че в нея не са отразени достатъчно най-важните предложения", добави Нинова. 

Близо пет часа продължи горещият пленум на "Позитано" 20, а червените се разделиха в мненията си. Мнозина обаче изказаха становище, че техните договорки ги няма записани в декларацията на ИТН.

Говорителят на служебния кабинет Антон Кутев, който е и член на Националния съвет на БСП, изрази сериозни резерви към настроенията за подкрепа.

"Съвсем скоро празнувахме 130 години като партия, а днес обсъждаме дали да подкрепим едно дясно правителство", е изтъкнал в залата на пленума Кутев. Той е призовал социалистите да не правят компромиси с ценностите на левицата.  

"Имаме откровено дясно правителство, имаме популистка сила, която е събрала най-много гласове на изборите. Тя отказва да се договаря с когото и да било. Тя ще си прави каквото си иска, защото го е заявила ясно. И ние обсъждаме дали да я подкрепим", е казал пред съпартийците си Кутев. 

И Кутев, и други от ораторите са разкритикували, че не виждат в декларацията на ИТН приоритетите на левицата, като проекта за АЕЦ "Белене" и искането на червените болниците да не бъдат повече търговски дружества.

Депутатът Иван Иванов пък предложи подкрепа за ИТН под условие - само ако БСП е в компанията на ДБ и "Изправи се. Ние идваме". Същата позиция зае и Кристиан Вигенин.

"Или се разбираме, или отиваме на избори", е казал Иванов по време на Националния съвет, научи Дир.бг от участници в заседанието. Той е признал, че познава един-двама от предложените за министри, за които гарантира, че не са част от задкулисието.

"Моето лично мнение е, че в никакъв случай не бива да оставаме сами - БСП, ИТН и с явната или неявната подкрепа на ДПС", е казал и Кристиан Вигенин. Той е подчертал, че страната се нуждае правителство, защото е необходима актуализация на бюджета, а се надига и ковид-, и мигрантска вълна.

В същото време Вигенин е предупредил, че трябва да мислят и за партията и не могат на всяка цена да подкрепят ИТН без гаранции какво ще прави бъдещото правителство. Според него поведението в преговорите на БСП се оценява положително. 

На финала на пленума социалистите набързо смениха ръководството на вестник "Дума". Ивелин Николов вече няма да е главен редактор на партийния орган и отива на работа в Националния партиен институт.

Начело на "Дума" застава Боян Ангелов, председател на Съюза на българските писатели и член на Изпълнителното бюро на БСП.