Четиригодишните деца ще посещават задължителна предучилищна подготовка. Това прие на второ четене Народното събрание с промени в Закона за училищното и предучилищно образование.

Предучилищното образование за децата на 4-годишна възраст ще стане задължително най-късно до 2023 година, предава БНР.

Според законовите промени, ако в дадено населено място са осигурени условия за осъществяване на обучението, което значи достатъчно места в детските градини за четиригодишните, то може да стартира и по рано.

Според образователното министерство, задължителната детска градина ще помогне за преодоляване на обучителните затруднения чрез ранно интегриране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а впоследствие и отпадането им от образователната система.

От БСП са скептични, че това ще се случи. Депутатът Ирена Атанасова заяви:

"Ние не сме против пълното обхващане на децата. И ние основателно считаме, че няма как да въвеждаме задължителност и да казваме, че до 2023 година ще създадем условия".

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов заяви, че задължителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде важен социален инструмент, "който трябва да осигури спокойствие на българските семейства така, че те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране".

Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира, че задължителният характер ще има положителен ефект.

"Тя е ключова. Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на поколения, всички държави вървят в тази посока. За България тя е още по-важна предвид големият процент деца от семейства, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е критично важно за тяхното по-нататъшно обхващане", каза още министърът.

Парламентът прие още - парична компенсация от страна на държавата за родители, чиито деца не са приети в държавна детска градина по време на предучилищното обучение.

Държавата ще компенсира разходите за отглеждане и обучение на деца, които не са приети поради липса на места за предучилищно образование в държавни и общински детски градини и училища. Това реши на второ четене парламентът с промени в закона за предучилищното и училищното образование.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова обясни, че изменението обхваща всички семейства, чиито деца не са били приети в общинска детска градина, и няма подоходен критерий. В същото време мярката не компенсира политиката за осигуряване на места в детските градини.

Така държавата ще предоставя средства за родителите на деца от 3-годишна възраст до постъпването им в първи клас за компенсиране на разходите, пряко свързани с отглеждането и обучението им, когато детето не е прието за съответната учебна година поради липса на свободни места за целодневна или полудневна организация на предучилищното образование в държавна или общинска детска градина или училище. Условието също е и общината да не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или училище.

Парите ще се изплащат на родителя в размер на действително извършените разходи за отглеждане и обучение за всеки месец, но не повече от определен размер. Средствата се изплащат до приемането на детето в държавна или общинска детска градина или училище.

Ще се подпомага и заплащането на дължимите от родителите такси за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование, извън финансираното от държавата.

Средствата от държавния бюджет се предоставят по бюджета на съответния първостепенен разпоредител с бюджет. Условията и редът за пълно и/или частично подпомагане на заплащането на дължими от родителите такси за хранене в задължителното предучилищно образование, извън финансираното от държавата, се определят с наредби от Закона за местните данъци и такси - за общинските детски градини и училища.

Отхвърлено бе предложението на ДПС за безплатни ясли и градини. Готови сме да подарим авторството му, обяви Ерол Мехмед. По думите му, това е реална помощ за родителите и реална държавна политика.

Милен Михов от "Обединени патриоти" обясни, че държавата се е ангажирала със сериозна финансова подкрепа за задължителния етап на образование на децата в детските градини. Родителите на този етап ще плащат само разходите за храна, подчерта той. По думите му, най-разумно към този момент е държавната помощ за детските градини през задължителния етап да преминава през бюджета на общините.

Когато поради извънредни обстоятелства присъственият образователен процес в училището е преустановен, с изключение на обявяването на ден за честване на празника на общината, след заповед на министъра на образованието, подкрепата за личностно развитие на децата и учениците, в зависимост от спецификата, се осъществява, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда.

Подкрепата за личностно развитие от разстояние в електронна среда се извършва от педагогическите специалисти в рамките на уговорената продължителност на работното им време.