35 сигнала за нередности са подадени в ЦИК, съобщиха говорителите на избирателната комисия на редовен брифинг за медиите.

17 от сигналите са за агитация в социалните мрежи, за което по закон ЦИК не следи и не санкционира. В ЦИК са постъпили и 6 жалби, като две са свързани с нарушения в СИК, а останалите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания.

От ЦИК отказаха да кажат за кои формации става въпрос, тъй като тече изборният ден, обясни Цветозар Томов.

Говорителите на ЦИК напомниха, че избирателната активност през юли 2021 е била над 11%, а днес към същия час, 11.00, тя е 8,89%. През ноември 2021 г. към същия момент е била малко по-ниска от днешната - 8,59 на сто.

23 са секциите в страната, където е прекратено гласуването с машини и вотът е продължил с бюлетини. Има и три случая на разменени машини в съседни секции.

Отварят секциите в Северна Америка, приключи гласуването в Нова Зеландия и Австралия. Няма проблем с протоколите, които сега са пристигнали, каза още Томов.

Той обясни, че към момента основният проблем при произвеждането на вота в чужбина е било отсъствието на членове на СИК - болни и неявили се назначени хора от политически формации.

Няма секция, която да няма необходимия брой хора, изтъкна той. По думите му напрежението ще започне да се повишава, когато започне да приключва изборният ден в Турция, после в цяла Европа. Това е най-критичният период на обработката на изборните резултати, отбеляза Томов, цитиран от БТА.

Относно машини, на чиито екран се е появил надписът "Дневникът е подправен", Матева отбеляза, че са три устройства и гласуването с тях е преустановено. Тя обясни, че проблемът все още не е идентифициран - това ще се случи след като бъдат върнати в склада.