В България миналата година са били подадени два процента от молбите за убежище в ЕС, показва справка с данните на Европейската агенция по убежището и миграцията. Данните са от октомври миналата година и са част от доклад, изготвен на 14 декември, предаде БТА.

Отбелязва се, че получените у нас миналата година молби са били 3028. Най-много молби са били подадени в Германия (33 513 или 27 на сто), Франция (16 784 или 14 на сто) и Италия (15 524 или 13 на сто), следват Испания (10 на сто), Гърция (9 на сто), Австрия (8 на сто), Нидерландия (4 на сто), Белгия и Швейцария с по три процента. Всички останали държави в ЕС са получили остатъка от седем процента от молбите.

Допълва се, че у нас най-често молби са подавали граждани на Сирия, Афганистан и Мароко. Миналата година нашата страна е издала 874 решения по внесените молби, от които 447 са били положителни. За решение от българските власти остават 15 782 случая, сочи европейската статистика.

В Германия решение очакват 218 856 молби, в Испания 160 195, а в Италия - 147 401 молби.

Темата за бежанците в Европа предизвика нови страхове у нас през последните дни, след като Съветът на ЕС потвърди, че България и Румъния ще се присъединят към Шенгенското пространство на 31 март, започвайки от въздушните и морските граници. Причината е, че Австрия е поставила 5 условия, сред които България и Румъния да приемат бързо търсещите убежище хора, които са влезли на териториите им. В публичното пространство се завъртя информация, че Австрия е настояла България да приеме 6000 бежанци от Сирия и Афганистан, което управляващите категорично определят като фалшива новина. От опозицията обаче не са са убедени в това.

"В момента България вече е на трето място по подадени заявления от нелегални емигранти за убежище. С приетите от правителството ни условия за влизане в Шенген за броени месеци ще станем първата държава в ЕС, което ще ни превърне в най-големия бежански лагер в света", заяви преди ден лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов в пост в социалната мрежа във фейсбук, цитиран от пресцентъра на партията. По думите му предвид малкото и постоянно намаляващо население на страната, това "ще доведе и до бърза и необратима подмяна на населението на България".  "С влизането ни в Шенген до десет години българската държава нито ще е българска, нито ще е държава", коментира още Костадинов.