Приетият днес график за изпълнение на неотложните мерки, който ще бъде представен в Брюксел, е отговор на правителството за това, че ние много добре знаем проблемите и че се постарахме и постигнахме запазване на ускорението на реформите, че не подценяваме нито една критика от доклада на ЕК, както в политическата, така и в техническата част, каза министърът, цитирана от БТА. По думите й правителството е показало, че когато има ясна политическа воля, заявена откровено и категорично, е възможно работата да се свърши.
Министърът добави, че приетият днес от правителството график ще важи да края на тази година. Тя посочи, че изпълнението на графика вече е в ход. Попова допълни, че в началото на декември се очаква партньорска мисия, за да бъде обсъдено изпълненото от кабинета и ангажиментите до края на януари.
Сред мерките министър Попова открои част от вече изпълненото по механизма за сътрудничество с ЕК, като структурирането на магистратския съвет към Министерството на правосъдието, чиито инициативи ще залегнат в изменението на пакета „Наказателни закони”, а също и подписаното вчера между прокуратурата и МВР споразумение, с което се структурират постоянните екипи за борба с организираната престъпност и корупцията.
Мерките включват изпълнение на критериите за приемане на страната в Шенгенското пространство, промени в закона за конфликт на интереси и нормативните актове, засягащи борбата с корупцията по високите етажи на властта. Обмисля се и разширяване на Закона за отнемане на имуществото от престъпна дейност, като в него се въведе и отнемане на имущество, закупено с недекларирани доходи, предаде по-рано днес БНР.