Вместо празнична литургия, посветена на 124-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, владиката отслужи заупокойна молитва за успокоение на душите на загиналите в Охрид българи.
Специално за службата пристигнаха президентът Георги Първанов, председателят на парламента Цецка Цачева и началникът на кабинета на президента генерал Никола Колев, предаде БЛИЦ. В църквата бяха областният управител на Пловдив Иван Тотев, кметът Славчо Атанасов и други официални лица, сред които бяха почти всички депутати от различни партии от Пловдив. Заупокойната молитва продължи повече от час. Тук сме, за да говорим за вечно упокоение на тези, които са отдали живота си за Съединението на България, и за онези, които загинаха на път за божията обител «Свети Наум“, каза в проповедта си митрополит Николай. Той призова богомолците към любов, която буди в душите ни състрадание и съпричастност.
Владиката риторично попита: «Защо се случва в навечерието на празници нещо да помрачи радостта ни? Ради не ни дойде повече радостта на 29 август?“. Митрополитът припомни, че Българската православна църква се обяви против концерта на Мадона, който бе в деня на религиозния празник Отсичане главата на св. Йоан Предтеча и Кръстител.
«Празник е, но ние не празнуваме. Имаме повод за радост, а не се радваме. Защото скърбим за отнетите свидни жертви във вчерашния ден. Дали нашето неразумие, което води до грехове, не е първопричината за божия гняв?“, каза още митрополит Николай.
Министерството на извънредните ситуации вече е закрито, но ние трябва да имаме изградено специално звено, което да координира усилията на всички органи при подобни ситуации, заяви президентът Георги Първанов след заупокойната молитва. Правителството реагира адекватно и вече имаме изградени инстинкти за действие при подобни ситуации, но само инстинкт не е достатъчен, смята държавният глава. Важно е да се обсъди създаването на спецзвено, което да ползва досегашния ни опит и опита на други държави, изпадали в нашето положение, допълни Първанов. Според държавния глава сега първото и най-важно нещо е да се установят причините за случилото се и да се потърси отговорност от онези, които са допуснали трагедията. Една от хипотезите за причините за инцидента е, че се е скъсало въжето, което свързва колелото с перката на задния край на кораба, съобщи Първанов, който тази нощ бе в Охрид.
Президентът допълни, че за причините за скъсването на въжето може само да се гадае и те ще бъдат установени от съвместното разследване на македонските и българските следствени органи. «Причините за тази катастрофа ще стоят на вниманието на компетентните институции“, каза председателят на парламента Цецка Цачева. «Иска ми се да вярвам, че всичко е било по правилата и така както трябва да се организира една екскурзия“, добави тя. Цачева подчерта, че истината ще бъде съобщена публично след края на разследването, а ако някой не си е свършил работата, заради което загинаха толкова много хора, редно е той да понесе последствията от действията си.
Тази вечер в Пловдив няма да има тържествен митинг-заря и илюминации за годишнината от Съединението. В знак на почит към героите на Съединението и на загиналите в Македония българи довечера ще бъдат положени венци на паметника на Съединението на едноименния площад в Пловдив с военен ритуал и почести. Знамената пред всички институции в областта са свалени наполовина в знак на траур. 7 септември е обявен за Ден на национален траур.