В същото време топлото време през юли и август е благоприятствало за натрупването на захари и киселини в плода. Добивите ще са като миналогодишните, но с много високо качество, съобщиха за "24 часа" от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Оттам уточниха, че беритбата на някои винени сортове е започнала с 10 дни по-рано, тъй като вече са узрели заради продължителността на слънчевото греене. В момента се прибират мускат, шардоне, совиньон блан, тамянка.

През м.г. във винарските предприятия на територията на Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област са били приети за преработка 31 962 т винено грозде. Прогнозите за т.г. са за същото количество, ако не се влошат климатичните условия. Стопаните се надяват на по-високи изкупни цени.

В Меката на виното - Брестовица, където има близо 15 000 дка лоза, местните вече са обрали хамбурския мискет и са го продали на търговци за 1, 40-1, 50 лв./кг, с 10 стотинки повече от м.г.

"В момента берем рубина. Продаваме го на 70-80 ст. за килограм, миналия сезон беше 50-60 стотинки. Плодът е с висока захарност, ще направим хубаво вино", коментира кметът на селото Любен Радев.

По думите му румънци с микробуси са окупирали масивите с микробуси. Те обаче се интересували само от десертното грозде. Местните са доволни, тъй като чужденците им дават добра цена и товарят на място. По този начин осигуряват пазар за продукцията и спестяват на местните транспортни разходи. Сортовете "Брестовица", "Палиери" и "Велика" вървят от 1, 10 до 2 лева за килограм в зависимост от качеството.