Нова серия сигнали за убийствена жега в градския транспорт в Пловдив. Пътничка засне показания от 48,2 градуса в автобус по линия номер 93. Толкова е показвал термометърът в превозното средство, в който е пътувала, предаде NOVA.

"Сигналите на гражданите стигат до общината. Проверки има. Само за онзи ден те са повече от 100. Констатираме проблеми и налагаме санкции. Има определена процедура, чрез която ще удържим санкциите от общинските компенсации, които дължим на превозвачите", коментира зам.-кметът по транспортната политика на Община Пловдив Савина Петкова.

По нейни думи от проверените автобуси, малко над 30 фабрично нямат климатизация, въпреки че това е задължително условие за градския транспорт.

"През изминалата година са взети около 30 хиляди лева санкции от превозвачите", обясни още Петкова.

Тя посочи, че гражданите подават сигнали и за междуградските автобуси.

"Пловдив има сериозен проблем поради факта, че няма общински превозвач. Изпълнителите на услугата са само частни. Когато са сключвани договорите по съответната обществена поръчка, ние сме поискали да има климатици в автобусите и към онзи момент превозните средства са отговаряли на условията", заяви Петкова.

Миналата седмица кметът на Пловдив Костадин Димитров заяви, че общината е на ръба да прекрати договора с някои фирми превозвачи, които обслужват линиите.