"Невероятен позор към предаването на БНТ "Панорама", чиито гости бяха нападнати с яйца от протестиращи, което слага страшно петно на тези, които се борят за свободни медии и журналистика. Така коментира председателят на СЕМ Бетина Жотева в интервю за БНТ акцията на протеста.

"СЕМ направи три апела към протестиращите, които целят гостите на предаването на БНТ "Панорама" с яйца. Отправихме апел и към политиците, които нямат право да настройват хората към радио или телевизия, която не харесват и нямат никакви право да бъдат агресивни към журналистите, когато работят", категорична е тя.

По думите й, не може гостите да бъдат замеряни с яйца, тъй като всеки има право на позиция и трябва да бъде свободен да я изрази и след това да бъде хулен. Разбрахме, че снощи отново е замерян гост на "Панорама" с яйца, добави председателят на СЕМ.

Бетина Жотева коментира и дали страната ни ще се премести от 111 място по свобода на медиите. "След тези изстъпления сред журналисти по улиците, не би трябвало да заемем по-високо място и след яйца, изсипани по площадите, не би трябвало да сме на по-високо място", смята тя.

Тя подчерта и един "тревожен за нея феномен" - журналистите си махат обозначителните знаци от кубчетата на телевизията, за която работят, докато отразяват протестите, за да няма срещу тях агресия.

Жотева коментира и резолюцията за върховенството на закона в България, която бе приета от ЕП. По думите й, тя е написана от партиен функционер, който преследва партийни дивиденти и вероятно ще ги получи. По думите й, тя "няма експертна и юридическа стойност".

"Добре, че социалистите написаха какво става в България, за да разбере Европейския съюз, това не е сериозно", коментира още Жотева.

В тази връзка тя изтъкна факта, че само българският и полският СЕМ са конституирани от две институции - от парламент или президент, което го прави независими.

За нея обаче собствеността на медиите е "страшен проблем" и даде за пример, че има медии, които спазват закона и има такива, които не го правят.

"Собствеността на медиите се използва като форма на натиска, а в България има специално написан закон за собствеността на медиите. Моля, изпълнявайте го", подчерта още Жотева.

Тя посочи и тревожна тенденция, изтъкната в доклада на ЕК за свободата на медиите - за малките медии в провинцията, където има натиск върху местните медии от местните власти, като се използват средствата на ЕС.