Това съобщи пред БТА бабата на детето Величка Игнатова. По време на земетресението тя и дядото на детето били в съседната стая. Когато трусът престанал, те установили, че голям къс от мазилката на тавана се е откъртил, подпрян на стената на коша, а край детето има само малки парчета мазилка. По това време майката на детето слизала за плажа край селото по тясна пътека. Когато земята се разтресла, край нея започнали да падат камъни, а хората по брега побегнали към морето.
За откъртени камъни в археологическия резерват Яйлата съобщи пък местният фотограф Юри Чарийски. Според него по време на земетресението хора изкачвали скалите край село Тюленово. Там също имало напукани и откъртени камъни, но никой не е пострадал.
В селото най-много са пораженията по сградата на кметството, съобщи кметът Добринка Ялнъзова. Тя показа напуканите стени на сградата, част от пропадналия окачен таван в информационния център, изпопадали монитор на компютър и саксии с цветя. По нейните думи в селото има и напукани комини и каменни зидове.
Разликата в методиката и в уредите за измерване може да е причина за малките разминавания в съобщенията за степента на днешното земетресение, усетено на територията на Централна и Източна България, обясни междувременно дежурният сеизмолог Благовеста Бабачкова. Според румънската агенция "Аджерпрес" в 10.49 ч. днес в Румъния е усетено земетресение с магнитуд от 5, 5 степен по скалата на Рихтер. Националният институт по геофизика на Румъния съобщил, че епицентърът на подземния трус е бил в Черно море на дълбочина 20 км. По-рано "Аджерпрес" предаде, че трусът е бил с магнитуд от 5, 8 степен по Рихтер, а според други местни медии магнитудът е бил от 5,1 степен. Имаше дори информации, че е 4,4. Данните на българския Геофизичен институт към БАН са, че магнитудът на земетресението е около 5 по Рихтер.
"Възможно е да се получат такива разминавания, зависи от методиката, но разликата е от порядъка на няколко десети, не повече. Магнитудът е величина, която характеризира отделената под формата на сеизмични вълни енергия при земетресение. При земетресенията няма еталон, какъвто например има за "метър", и затова нещата са по-условни - не може да се измери съвсем точното количество енергия само по записите", поясни Бабачкова.