60-годишният Трифон е мъжът, за когото се писа, че е пробил карантината в Банско, за да се прибере в село Пиргово, край Русе. Той е шофьор на туристически автобус в Банско и почина часове, след като се прибра у дома си в селото. Близо половин ден вчера близките не знаеха какво да правят, тъй като се оказа, че институциите не са подготвени за подобен казус.

Всички снимки вижте тук >>

Трифон работел в Банско, като шофьор на автобус. Прибрал се в сряда вечерта, а вчера сутринта съпругата му го намерила припаднал и потърсила помощ.

"Обадих се на нашата лекарка, с нея разговарях и тя вече е задействала, кметът дойде, и докато сляза долу, вече не се чуваше да диша изобщо. Той по принцип работеше шофьор, туристи караше между Банско и София, трансфери прави от летището. Смятам, че не е починал от коронавирус, тъй като му посиня лицето. Предполагам, че не е заразен, но ако евентуално е заразен, нали трябва по някакъв друг начин да се действа. И така чакаме от 11 часа сутринта вече 5 часа", разказа съпругата на починалия Лидия Николова пред "Булфото" вчера.

Заради необичайната ситуация лекарят не се е наел да издаде смъртен акт. Уведомени са полицията, областният управител и Здравната инспекция, за да се вземе решение какво да се направи.

"Надали някой си е помислял, че може да се получи такъв вариант - човекът ще реши да се прибере точно по време на блокадата, която се извършва, ще си дойде и на следващия ден ще почине", коментира кметът на Пиргово Стефан Барбуков.

Снимка: Булфото

Притесненията на местните хора са, че починалият не е бил под карантина. Мъжът не е съобщил в кметството, че се е върнал от Банско и се движил свободно из селото. Бил е в магазина, седнал е и с няколко души да изпие по нещо.

Снимка: Булфото

След консултации с националния щаб е взето решение тялото да бъде транспортирано със специално оборудвана линейка до моргата в УМБАЛ "Канев" в Русе. Там ще бъдат взети проби и ще се направи аутопсия. От РЗИ заедно с кмета на Пиргово са издирени всички контактни лица, с които е общувал починалият Трифон, ще бъдат уведомени и личните им лекари.

Снимка: Булфото

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски коментира, че съдебно-медицинска аутопсия ще даде отговор на въпроса за причините за смъртта.