Военнослужещи от 38-ми батальон от състава на Втора механизирана бригада помагат в гасенето на горския пожар над село Дълбоки, област Стара Загора, който гори от вчера.

На терен от 7.00 часа тази сутрин действат 24 души с шест броя техника под ръководството на капитан Герасим Златинов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Пожарът е възникна вчера в гориста и труднодостъпна местност над село Дълбоки. Специализираният екип за предотвратяване и/или преодоляване на последиците от бедствия е задействан рано тази сутрин на основание отправено искане от директора на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и по разпореждане на командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, уточниха от ведомството на Красимир Каракачанов.

Снимка: Министерство на отбраната

Пламъците са на 300-400 метра от североизточния край на селото. 75 огнеборци, горски, доброволци се борят с пламъците, освен военните. Гори широколистна и борова гора. Теренът е недостъпен, затова се гаси ръчно. А вятърът е на страната на огъня - за кратко време стихията се разпростира на фронт от 200 декара във всички посоки. 

Снимка: Министерство на отбраната

През нощта ситуацията беше критична, защото вятъра насочи пламъците към селото и беше изградена организация за превантивна зашита, но за щастие, не се наложи тази защита да бъде използвана.

Пожарът започва около 16:30 ч. в събота. Пламъците тръгват от местността Сечен камък. Само преди ден, пак от това място започва друг пожар, но той е овладян бързо.

„Вечерта имаше дежурни, до сутринта до 10 часа нямаше нищо и се успокоихме. Обаче одеве между четири и половина и пет, изведнъж фурна пак и то горна на голям фронт“, разказва кметът на село Дълбоки Бальо Димов пред bTV.

Дали пожарът е умишлен или не, ще кажат разследващите органи. А съмнения за умишлен палеж има, защото и първия и втория път пламъците тръгват от едно и също място - местността Сечен камък. Оттам тръгва и големият пожар през 2007 г.