Голям горски пожар пламна днес край село Дълбоки, област Стара Загора. Горят стотици декари сухи треви и храсти, огнената стихия навлиза и в смесена гора.

На място са няколко пожарни екипа, но работата им е много затруднена, тъй като местността е труднодостъпна и до там не може да стигне пожарен автомобил, съобщи БНТ.

Няма обаче опасност за хората, вятърът е благоприятен.

В същия район през лятото на 2007 г. пожар унищожи над 30 000 декара горски масиви. Тогава на помощ от Русия долетя специализиран самолет ИЛ-76 , който се включи в гасенето.

Голям горски пожар пламна по-рано и на територията на община Тополовград, в землището на село Светлина, съобщи bTV. Огънят е тръгнал от частен имот около 14 часа. При почистване на двор със селскостопанска техника тракторът е ударил камък и искрата е предизвикала пожар. Пламъците бързо са стигнали до близките къщи, от които пожарникарите са извели три възрастни жени. Изгорели са неизползваеми селскостопански постройки.

Огънят е тръгнал към близката борова гора, 150 декара са изпепелени.

Към момента пожарът е локализиран далеч от селото, има само единични тлеещи огнища. Шест пожарни коли и горски са на терен на три фронта - към селото, боровата гора и близката широколистна гора. Три екипа на пожарната ще останат през нощта.

На виновния за пожара ще бъде съставен акт=