Двадесет и шест военнослужещи от 42-ри механизиран батальон в Ямбол от 6.30 ч. днес се включиха отново в гасенето на пожара, възникнал в местността "Сухи дял" в землището на Котел, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В 15.24 ч. вертолет Ми-17 от авиобаза Крумово е излетял, за да окаже помощ в гасенето на друг пожар, възникнал в местността "Сухото езеро" в Национален парк "Рила". Огънят е обхванал трудно достъпен терен на височина 1800-2000 метра и това е наложило използването на вертолета. До 18.00 ч. екипажът е извършвал полети за гасенето на пожара от въздуха.

Снимка: БТА

Пожарът край Рилския манастир се е разраснал на 3 декара площ, каза по-рано пред "Фокус" комисар Тошко Бързилов, началник "Национален оперативен център" към ПБЗН. "

"15 служители на пожарната, 20 служители на Национален парк "Рила" и 20 служители на Югозападното предприятие са се включили в гасенето. Военен хеликоптер работи на място от 16.00 часа за гасене от въздуха. От северната страна е спряно разпространението на пожара, работи се по южното. Направена е необходимата организация за гасенето на пожара", обясни той. 

Междувременно пожарът край казанлъшкото село Горно Черковище беше овладян, но все още тлеят вътрешни огнища. Стихията застраши две села и обхвана 5 хиляди декара, от които около 500 - гора. Два противопожарни автомобила и горски ще дежурят тази вечер и утре.

Днес Горно Черковище осъмна в мъгла от дим. Местните разказаха, че из селото се носи мирис на изгорели треви.

Цяла нощ пожарникари, доброволци и горски се бориха с пламъците. Хората от Горно Черковище не са спокойни. Опасенията им са, че при вятър, огънят може да стигне къщите им. Общо 5000 декара сухи треви, храсти и гора погълнаха пламъците, съобщи bTV.