Жалби в Столична община, МВР и прокуратурата с искане да се разчистят блокадите, парализирали трафика в София, бяха внесени от недоволни граждани днес.

Вносител на жалбата до кмета Йорданка Фандъкова е столичанката Даниела Йорданова, а документът е подкрепен от още 423 граждани само за 24 часа, съобщи novini.bg. След консултации с адвокат, недоволните се заканват, че ако от Столична община не предприемат действия и игнорират подписката им, ще заведат съдебни дела, като ще сезират и Върховния административен съд.

Това е първата ни стъпка в общата борба за въвеждане на ред и законност в столицата. Целта ни е проста и ясна и тя е да накараме държавата да си влезе в пълномощията и да си свърши работата, категорични са подкрепилите жалбата.

В същото време друга група недоволни софиянци внася жалба в прокуратурата и МВР със същите искания - премахване на палатковите лагери, предаде БНТ.

"Решихме да подадем жалба до прокуратурата и МВР за издевателствата, които се правят върху софиянци, ходят ни по главите вече не знам колко време, трябва нещо да се вземе да се направи. Ние сме граждани, които не сме съгласни да излизат и да блокират кръстовищата от наше име. Не сме ги упълномощили ония хора там от наше име да се изказват и да правят зулуми", заяви вносителят на жалбата Веселин Георгиев при влизането си в Съдебната палата.

"С настоящата жалба искаме да изразим притеснението си и възмущението си от безчинствата, които се вършат ежедневно на кръстовищата Орлов мост, пред Софийския университет и на бул. "Цар Освободител", забулени под формата на мирен протест. Търсим вашето съдействие за прекратяване на тези хулигански действия", пише в жалбата.

"Ние също сме граждани на тази страна и имаме права. Искаме да ползваме правото си на свободно предвижване, правото си на работа и правото на поне малко почивка и спокойствие след и без това натовареното ни ежедневие", се казва още в жалбата.

Подписите са над 100 и ги събрали два дни по два часа на пилоните на НДК. Не сме търсили масовост, по-скоро искаме бързо да ги внесем, за да може да се вземат мерки бързо", посочи още вносителят.